KORUPCIJA NA SVE STRANE: Skandalozno otkriće u vrhu ukrajinske vojske, evo ko će sve biti suspendovan

Autor:

Svet

21.02.2024

23:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Volodimir Zelenski muku muči sa "uprljanim rukama" mnogih zvaničnika oko sebe

KORUPCIJA NA SVE STRANE: Skandalozno otkriće u vrhu ukrajinske vojske, evo ko će sve biti suspendovan

Foto: Tanjug/AP

Uporedo sa ratovanjem sa Rusijom, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski već dve godine nikako ne može da pronađe način da stane na put svakodnevnoj korupciji u vojnom vrhu.

Raščišćavanje korupcije u vojsci, koja je pogođena skandalima poslednjih meseci, ključno je za Kijev jer nastoji da se odbrani od skoro dvogodišnjih napada Moskve i traži dodatnu pomoć Zapada.

Semjon Krivonos, šef ukrajinskog Nacionalnog biroa za borbu protiv korupcije (NABU), rekao je da je njegova agencija u protekle dve godine dala prioritet slučajevima koji uključuju nabavke i da je tražila pomoć stranih partnera u svojim istragama.

"Krađa u vojsci je trenutno izuzetno strašan zločin, a istrage u ovoj sferi su jedan od najvažnijih prioriteta Nacionalne kancelarije za borbu protiv korupcije", rekao je on novinarima u Kijevu.

Ministar odbrane Rustem Umerov suspendovao je visokog zvaničnika ranije ovog meseca nakon što ga je druga agencija, Služba bezbednosti Ukrajine, imenovala osumnjičenim za navodnu šemu pronevere od 40 miliona dolara.

Umerovljev prethodnik, Aleksij Reznikov, smenjen je prošlog septembra nakon skandala u vezi sa nabavkama u njegovom ministarstvu, koje je opisao kao blaćenje. On nije lično optužen za korupciju, prenosi Index.hr.

Ukrajina, koja se nalazi na 104. mestu od 180 zemalja na Indeksu percepcije korupcije Transparensi internešenela, stavila je borbu protiv mita u javnom sektoru glavnim prioritetom dok teži članstvu u Evropskoj uniji.

Krivonos je rekao da su organi za borbu protiv korupcije prošle godine postigli najbolje rezultate, ali je pozvao na formiranje namenskog forenzičkog centra za bržu i transparentniju obradu predmeta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading