HRVATI OKREĆU LEĐA NATO PAKTU? Rezultati novog istraživanja iznenadili sve

Autor:

Svet

21.02.2024

21:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ispitanici su kao rešenje naveli jačanje kopnene vojske, vazdušnih snaga, ratne mornarice, kao i proširenje rezervnog sastava hrvatske vojske

HRVATI OKREĆU LEĐA NATO PAKTU? Rezultati novog istraživanja iznenadili sve

Foto: wikipedia/Suradnik13

Više od polovine građana Hrvatske smatra da članstvo zemlje u NATO-u nije dovoljna garancija za nacionalnu bezbednost u slučaju bezbednosne pretnje i vojne krize, pokazuje istraživanje Hrvatske radiotelevizije.

Čak 56,8 odsto ispitanika reklo je da Hrvatska treba dodatno da ojača sopstvene odbrambene kapacitete, dok 32 odsto njih smatra da je članstvo u Alijansi dovoljna garancija.

Odgovorajući na pitanje na koji način treba povećati odbrambene kapacitete zemlje, 25,5 odsto Hrvata reklo je da treba uvesti obaveznu vojnu obuku za sve muškarce, dok 20,3 odsto anketiranih smatra da je rešenje u povećanju profesionalnog sastava hrvatske vojske.

Ostali ispitanici su kao rešenje naveli jačanje kopnene vojske, vazdušnih snaga, ratne mornarice, kao i proširenje rezervnog sastava hrvatske vojske.

Kada je reč o situaciji u svetu, 77,4 odsto Hrvata reklo je da je situacija "znatno ili delimično lošija" nego prošle godine, dok oko samo tri odsto ispitanika smatra da je situacija bolja.

U okviru najveće vojne vežbe nakon Hladnog rata, NATO je nastavio vojne aktivnosti na području Nemačke i Poljske.

 

 

Kako je saopšteno iz Alijanse u toku je izvođenje vežbe "Briljantan skok".

Ovaj deo vežbe počeo je 12. februara, a kako su istakli, trajaće do 28. februara i preklopiće se sa još jednom vežbom NATO alijanse koja će se izvoditi na teritoriji Velike Britanije.

Kako je pojašnjeno, vežba "Briljantan skok" obučava NATO snage za odgovor u planiranju i izvođenju brzog raspoređivanja

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading