PITANJE ŽIVOTA I SMRTI! Asanžova supruga zabrinuta zbog mogućeg izručenja Americi: ''Svaki dan koji Džulijan provede u zatvoru...''

Autor:

Svet

15.02.2024

17:42 >> 17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Supruga Džulijana Asanža danas je izjavila da se on suočava sa životnom pretnjom zbog predstojećeg saslušanja pred Višim sudom u Londonu, koje se održava po njegovoj žalbi na presudu o izručenju Sjedinjenim Državama.

PITANJE ŽIVOTA I SMRTI! Asanžova supruga zabrinuta zbog mogućeg izručenja Americi: ''Svaki dan koji Džulijan provede u zatvoru...''

Foto: www.profimedia.rs, Tanjug/AP

Stela Asanž, supruga osnivača Vikiliksa, izjavila je danas na konferenciji za medije da je pitanje života i smrti za njenog supruga, ulijana Asanža, koje će biti razmotreno na predstojećem saslušanju pred Višim sudom u Londonu. Ovo saslušanje odnosi se na žalbu Asanža na presudu o izručenju SAD.

Stela Asanž izrazila je zabrinutost zbog pogoršanja zdravstvenog stanja svog supruga, kako fizički, tako i psihički.

- Njegovo zdravlje se pogoršava, i psihički i fizički. Život mu je u opasnosti svakog dana koji provodi u zatvoru. Ako bude izručen, umreće - rekla je Stela Asanž na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Podsetimo, Britanija je odobrila izručenje Asanža Sjedinjenim Američkim Državama 2022. godine.

Međutim, u januaru 2021. godine, londonski sud je prvobitno odlučio da Asanž ne treba da bude izručen, navodeći da je njegovo mentalno zdravlje u takvom lošem stanju da bi bio u opasnosti od samoubistva ukoliko bi bio smešten u zatvor sa maksimalnim sigurnosnim merama u SAD.

Ipak, ova odluka je kasnije promenjena nakon žalbe američkih vlasti, koje su pružile uveravanja da će Asanža tretirati adekvatno.

Osnivač portala Vikiliks proveo je sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu pre nego što je zatvoren 2019. godine zbog kršenja uslova kaucije.

Njegove pristalice tvrde da je osnivač Vikiliksa "žrtvovan jer je razotkrio zločine SAD", dok američki tužioci tvrde da su objavljeni dokumenti ozbiljno ugrozili živote američkih zvaničnika.

Stela Asanž najavila je podnošenje zahteva Evropskom sudu za ljudska prava kako bi se sprečilo izručenje, ukoliko Viši sud u Londonu ne preinači odluku na saslušanju koje sledi sledeće nedelje, prenosi Tanjug.

Situacija oko izručenja Džulijana Asanža i dalje ostaje u fokusu javnosti, s obzirom na kompleksnost i kontroverze koje prate ovaj slučaj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading