LICEMERNO! LULA SE UPLAŠIO SUNAKA: Brazilski predsednik u Londonu tražio oslobađanje Asanža, ali "zaboravio" da to kaže britanskom premijeru (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

07.05.2023

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je tokom posete Londonu nedostatak zajedničkih napora da se oslobodi osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji je već četiri godine u britanskom zatvoru "Belmarš", ali je "zaboravio" da to u lice kaže Rišiju Sunaku, premijeru Velike Britanije.

LICEMERNO! LULA SE UPLAŠIO SUNAKA: Brazilski predsednik u Londonu tražio oslobađanje Asanža, ali "zaboravio" da to kaže britanskom premijeru (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

- Sramota je da je novinar (Asanž) koji je osudio prevare jedne države protiv druge uhapšen, osuđen na smrt u zatvoru, a mi ništa ne činimo da ga oslobodimo. To je ludost - rekao je Lula novinarima.

Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Riši Sunak i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva

On je poručio da je ugrožena sloboda izražavanja i da je Asanž u zatvoru jer je "osudio zlo".

- A štampa ne čini ništa u odbranu ovog novinara. Ne mogu to da razumem - rekao je Lula, koji je u subotu prisustvovao krunisanju britanskog kralja Čarlsa Trećeg u Londonu.

 

Međutim, predsednik Brazila je priznao da je sve to mogao da kaže britanskom premijeru Rišiju Sunaku koji ga je ugostio u Dauning stritu broj 10. Lula tvrdi da je zaboravio da razgovara o tome sa Sunakom, ali će mu na temu oslobađanja Asanža pisati po povratku u Brazil.

 

Foto: Tanjug/AP

Džulijan Asanž je već četiri godine u britanskom zatvoru "Belmarš"

Asanž se bori protiv izručenja Americi, gde je optužen zbog objavljivanja na Vikiliksu više hiljada tajnih dokumenata tokom 2010. i 2011, zbog čega bi mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading