HUTI PONOVO NAPALI AMERIKANCE: Uništen trgovački brod, a onda su dobili neočekivan odgovor

Autor:

Svet

01.02.2024

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Militantna frakcija iz Jemena iz dana u dan nastavlja da projektilima izaziva najmoćniju silu sveta

HUTI PONOVO NAPALI AMERIKANCE: Uništen trgovački brod, a onda su dobili neočekivan odgovor

Foto: Tanjug/AP

Jemenski Huti koji se više od tri nedelje bore u Crvenom moru na strani Palestinaca protiv Amerikanaca i saveznika, ponovo su napali jedan njihov brod.

Američka pomorska bezbednosna kompanija Ambrey saopštila je da je brod koji saobraća južno od jemenske luke Aden pogođen, odnosno da je zabeležena ozbiljna eksplozija na njemu,

Ubrzo je stigla potvrda da su Huti svesno, odnosno planski gađali brod kako bi prekinuli komercijalnu trgovinu Amerikanaca u Crvenom moru, što rade od početka napada na njih.

Ipak, Huti nisu očekivali da će samo sat vremena posle gađanja broda izgubiti čak 10 dronova spremnih za lansiranje.

Amerikanci su sproveli u delo ono što su prethodne nedelje i najavili - brz i beskompromisan odgovor na svaku provokaciju Huta.

Prema novinskoj agenciji Reuters, pogođeni brod je kontejnerski brod pod zastavom Liberije kojim upravlja Oceonix Services sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Flota iste kompanije uključuje naftni tanker Marlin Luanda, koji je u subotu oštećen projektilom.

Huti sve izraelske, američke i britanske brodove smatraju legitimnim metama nakon razvoja događaja usled rata u Gazi.

Nakon što su pogodili ovaj poslednji brod poručili su kako je išao u "luke okupirane Palestine", što je izraz koji se nekada koristi za označavanje Izraela.

U međuvremenu, SAD su pokrenule nove vazdušne napade u Jemenu, ciljajući 10 dronova koji su navodno spremni za lansiranje.

Centralna komanda SAD saopštila je da su ti dronovi predstavljali pretnju za trgovačke brodove i američke ratne brodove u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading