RASPLAMSAVA SE BES FARMERA U FRANCUSKOJ: Poljoprivrednici pale skladišta, kolone idu ka Parizu - raspoređeno 15.000 žandarma s bornim kolima! (VIDEO/FOTO)

Autor:

Svet

29.01.2024

22:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U eskalaciji dugotrajnih protesta poljoprivrednika u južnoj Francuskoj, grupa pobunjenih poljoprivrednika izazvala je haos paljenjem skladišta velikog supermarketa Lidl u blizini Nima.

RASPLAMSAVA SE BES FARMERA U FRANCUSKOJ: Poljoprivrednici pale skladišta, kolone idu ka Parizu - raspoređeno 15.000 žandarma s bornim kolima! (VIDEO/FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Incident se dogodio tokom masovnog okupljanja poljoprivrednika koji izražavaju nezadovoljstvo usmereno prema politikama vlade koje, kako tvrde, narušavaju konkurentnost njihovog sektora.

Na uznemirujućem snimku objavljenom od strane Midi Libre, vidljiv je veliki plamen koji proizlazi iz skladišta Lidla u opštini Boker, u departmanu Gard. Eksces je navodno izveden od strane desetak muškaraca sa kapuljačama preko glave, koji su stigli na traktorima iz grada Nima.

Prema izveštaju, oko 40 traktora pristiglo je i do skladišta prodavnice Ušo u komuni Sen Sezer. Protestanti su postavili barikade od guma, sena i stajnjaka na ulazu u skladište, izazivajući haos i širenje vatre.

Ovo nije prvi put da su protesti poljoprivrednika u Francuskoj poprimili nasilni karakter. Prethodno su uništili parkinge i nekoliko prodavnica, zapalili zgradu socijalnog osiguranja i napali kamione koji su prevozili hranu.

Dok šef francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Džerald Darmanin tvrdi da se policija neće mešati u proteste sve dok su u skladu sa zakonom, upozorio je da će reagovati ukoliko dođe do oštećenja javne imovine ili napada na organe za sprovođenje zakona.

Nacionalna federacija poljoprivrednih sindikata (FNSEA) i sindikat Jeunes Agriculteurs najavili su potpunu blokadu Pariza kako bi sprečili isporuku robe, dok su opsada aerodroma i najveće evropske pijace Runžis takođe planirane.

 

 

Protesti poljoprivrednika u Francuskoj, koji su sve žešći poslednjih nedelja, imaju za cilj skrenuti pažnju na nepravilnosti u sektoru poljoprivrede. Farmeri se suprotstavljaju uvozu poljoprivrednih proizvoda, ograničenjima u korišćenju vode za navodnjavanje, povećanju cena dizel goriva, restriktivnim merama zaštite životne sredine i rastućem finansijskom opterećenju proizvodnje.

 

 

Situacija ostaje napeta dok se širom zemlje širi talas nezadovoljstva među poljoprivrednicima, dovodeći do ozbiljnih poremećaja u društvu, prenosi RIA Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading