ZELENSKOM STIŽE RUKA SPASA! Belgijanci šalju vojnu pomoć Ukrajini

Autor:

Svet

22.01.2024

20:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razgovarali su o učešću Belgije u podršci u vazduhoplovstvu, obuci pilota i modernizaciji ukrajinskih vojnih snaga.

ZELENSKOM STIŽE RUKA SPASA! Belgijanci šalju vojnu pomoć Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Belgija planira pružiti Ukrajini pomoć u iznosu od 611 miliona evra ove godine, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov.

Na društvenoj mreži X, ministar je objavio da je telefonom razgovarao sa svojom belgijskom koleginicom Ludvin Dedonder o vojnoj pomoći i trenutnom stanju duž linije fronta.

Razgovarali su o učešću Belgije u podršci u vazduhoplovstvu, obuci pilota i modernizaciji ukrajinskih vojnih snaga.

Poljski premijer Donald Tusk je danas bio u poseti Kijevu, gde je obećao dodatnu podršku Ukrajini u vidu oružja i municije. Tusk je najavio i pozajmicu Kijevu za kupovinu oružja, kako prenosi Blumberg.

Ukrajina aktivno pregovara o bilateralnim sporazumima o vojnoj pomoći sa partnerima, budući da je više od 100 milijardi dolara pomoći iz budžeta SAD i EU trenutno blokirano zbog političkih nesuglasica među partnerima.

Podsetimo, slovački premijer Robert Fico rekao je da će tokom sastanka sa svojim ukrajinskim kolegom Denisom Šmigalom, koji je zakazan za 24. januar u Užgorodu, objaviti da će njegova zemlja blokirati članstvo Kijeva u NATO-u, zato što bi ono izazvalo treći svetski rat.

Znam sa čime idem (na sastanak sa ukrajinskim premijerom), idem sa humanitarnom pomoći, kao i da sa potvrdom da neće dobiti oružje od slovačke vojske i iz državnih skladišta. Reći ću da ima stvari na koje se naši pogledi potpuno razlikuju - naglasio je slovački premijer, prenose "RIA Novosti".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading