OBRT GODINE! Slovačka se potpuno OKRENULA PUTINU! Odluka nove ministarke kulture zaprepastila je sve u Rusiji

Autor:

Svet

22.01.2024

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko poznaje ovu pedesetjednogodišnju ženu, zna da je ovako nešto moralo da se dogodi. Odmah

OBRT GODINE! Slovačka se potpuno OKRENULA PUTINU! Odluka nove ministarke kulture zaprepastila je sve u Rusiji

Foto: Tanjujg/ap

Nova ministarka kulture Slovačke Martina Šimkovičova (51) došla je na funkciju pre samo dva meseca a već je donela odluku o kojoj danas priča Evropa.

Ministarstvo kulture Slovačke obnovilo je saradnju s Rusijom i Belorusijom. Rešenje je odobrila Martína Šimkovičova lično, po sopstvenom priznanju veliki rusofil, i ono stupa na snagu odmah.

"U svetu se vode desetine vojnih sukoba i, po našem mišljenju, umetnici i kultura ne bi trebalo da plaćaju cenu", rekla je Šimkovičova, komentarišuću ukidanje zabrane.

Zabrana kulturne saradnje s Rusijom i Belorusijom na snazi ​​je u zemlji od marta 2022. od invazije na Ukrajinu.

Predstavila ga je bivša ministarka Natalija Milanova. Ona je tada rekla da je ministarstvo zauzelo jasan stav osuđujući ruski upad na komšijsku zemlju.

Slovačka je tada zabranila bilo kakve kontakte s kulturnim i umetničkim institucijama Rusije i Belorusije, organizacijama koje se nalaze na njihovim teritorijama ili onima koje su finansijski povezane s javnim ili privatnim izvorima iz Rusije ili Belorusije.

Takođe, određen je krug osoba kojima je omogućen pristup osetljivim podacima o kulturnoj baštini.

Medijima je recimo bilo zabranjeno da se pozivaju ​na takve propagandne medije kao što su Sputnik i Russia Today.

Početkom aprila 2022. Slovački filmski institut osudio je agresiju Rusije na Ukrajinu i izrazio solidarnost s ukrajinskim narodom, te pozvao sve partnere da slede njihov primer i obustave bilo kakve operacije na ruskoj i beloruskoj teritoriji, piše Klix.ba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading