NOVI ORBANOV SAVEZNIK ŠOKIRAO ZELENSKOG I OSTATAK EVROPE: Prvi komšija u neverici, a Ukrajinci se pitaju DA LI JE OVO KRAJ pomoći za njih!

Autor:

Svet

17.01.2024

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Mađarske Viktor Orban potpuno neočekivano je danas u prvom planu u odnosu na dešavanja na Svetskom ekononskom forumu u Davosu

NOVI ORBANOV SAVEZNIK ŠOKIRAO ZELENSKOG I OSTATAK EVROPE: Prvi komšija u neverici, a Ukrajinci se pitaju DA LI JE OVO KRAJ pomoći za njih!

Foto: Tanjug/AP

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je danas da ova zemlja neće dozvoliti Evropskoj uniji da kazni Mađarsku zbog odbrane njenih nacionalnih interesa.

Fico je u utorak bio u zvaničnoj poseti Budimpešti, gde se sastao sa svojim kolegom Viktorom Orbanom.

Mađarska je prošlog meseca stavila veto na plan Evropske komisije da finansira Ukrajinu u iznosu od 50 milijardi evra (54 milijarde dolara) tokom četiri godine, a kao odgovor na to grupa od 120 poslanika EU potpisala je prošle nedelje peticiju, pozivajući da se Mađarskoj oduzme pravo glasa.

Fico i Orban složili su se u načelu da će, narodski rečeno jedan drugom ubuduće čuvati leđa što je Češka kao glavni saveznik i prvi komšija Slovačke jako teško podnela.

Češka se trudi da iskoristi dobre odnose sa Slovačkom kako bi Bratislavu zadržala u proukrajinskom taboru. Ali, novi slovački premijer Robert Fico blizak je Viktoru Orbanu, što se videlo i danas.

Dolaskom nove slovačke vlade predvođene nacional-konzervativnom strankom „Smer“ Roberta Fica, koja je pobedila na izborima krajem septembra, nad češko-slovačkim odnosima visi pitanje: da li će Slovačka uspeti da ostane u češkoj orbiti“ ili će mađarski autoritarni premijer Viktor Orban, koji je više puta i nedvosmisleno podržavao Fica pre izbora, povući novu slovačku vladu na svoju stranu.

Glavna tačka sukoba je pomoć Ukrajini protiv ruske agresije. Češka je bila i ostala jedan od vodećih pomagača Ukrajine, kako u snabdevanju oružjem, tako i u smislu finansijske i humanitarne pomoći.

Novi slovački premijer Fico želi da obustavi pomoć Ukrajini. Jedan od izbornih slogana njegove stranke „Smer“ bio je „Nema više metaka za Ukrajinu“.

Fico je svojim stavom o Ukrajini naljutio ne samo Češku već i Ukrajinu. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nije se doduše nijednom javno latio "pitanja uloge Slovačke" u Evropi, ali je sudeći prema tekstovima vodećih medija u Kijevu i te kako besan što su se Fico i Orban ovoliko zbližili.

Matematika je više nego jasna - što veću podršku Orban dobije u Evropi za svoje interese prema Ukrajini, manje su šanse da će Zelenski ove godine dobiti bilo kakvu pomoć od EU.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading