SORAJA U SVEMIRU: Amerikanci nisu srećni, a evo zašto je ovaj potez podigao mnogo prašine

Autor:

Svet

20.01.2024

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok jedan deo sveta uzbuđeno posmatra novu stvarnost, drugi deo ne zna ni kako da reaguje

SORAJA U SVEMIRU: Amerikanci nisu srećni, a evo zašto je ovaj potez podigao mnogo prašine

Foto: youtube.com/NASA Jet Propulsion Laboratory

Iran je uspešno lansirao svoj satelit "Soraja" u orbitu, 750 kilometara iznad površine zemlje, pomoću trostepene rakete, objavila je danas državna novinska agencija IRNA.

Lansiranje je bilo deo svemirskog programa Iranske revolucionarne garde, kao iranskog civilnog svemirskog programa, navodi AP i dodaje da nema nezavisne potvrde da je satelit uspešno lansiran u orbitu.

Zapad strahuje da bi razvoj raketa za lansiranje satelita mogao da, kako se navodi u izveštaju američke obaveštajne zajednice o globalnim pretnjama 2023. godine, "skrati vreme" koje je Iranu potrebno da razvije interkontinentalnu balističku raketu, jer koristi sličnu tehnologiju.

Republika

Foto: youtube.com/tasnim news agency

 

Sjedinjene Američke Države ranije su ocenile da Iran lansiranjem satelita prkosi rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija i pozvale Teheran da ne preduzima nikakve aktivnosti koje uključuju balističke rakete koje mogu da isporuče nuklearno oružje.

Sankcije UN u vezi sa iranskim programom balističkih raketa istekle su prošlog oktobra.

Kad smo kod lansiranja raketa i satelita, Japan je juče uspešno lansirao lender na Mesec. Međutim, prilikom sletanja je otkriven ozbiljan problem zbog čega niko u zemlji nije više bio oduševljen.

O čemu se tačno radi, pročitajte OVDE.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading