NOVI RAT! Iran raketama i dronovima napao Pakistan, ubijene dve devojčice! Stiže osveta NUKLEARNIM ORUŽJEM?

Autor:

Svet

17.01.2024

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iranci su uništili dva uporišta sunitske militantne grupe Džaiš al-Adl u Balučistanu

NOVI RAT! Iran raketama i dronovima napao Pakistan, ubijene dve devojčice! Stiže osveta NUKLEARNIM ORUŽJEM?

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation

Teško je više pohvatati na početku 2024. godine ko koga napada, ko se brani, a ko preti masovnim udarima u svetu.

Poslednji u nizu velikog broja sukoba dogodio se juče u pakistanskoj pokrajini Belučistan koju su Iranci napali sa dve strane.

Mete su bila uporišta sunita koji su navodno učestvovali u napadu na iranski grad Kerman s početka januara kada je poginulo oko 90 Iranaca.

Iran je za napad koristio precizne rakete i dronove, baš kao i dan ranije kada su gađali predgrađe iračkog grada Erbila i granicu sa Sirijom.

Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da je u napadu na njihovu teritoriju ubijeno "dvoje nedužne dece" i upozorilo Iran na "ozbiljne posledice".

Vazdušni napad opisali su kao "neisprovociranu povredu svog vazdušnog prostora od Irana unutar pakistanske teritorije".

"Još je više zabrinjavajuće što se ovaj nezakoniti čin dogodio uprkos postojanju nekoliko kanala komunikacije između Pakistana i Irana", dodali su u saopštenju.

Vlasti Belučistana podsetile su Iran da Pakistan ima i nuklearno oružje i da se neće libiti da ga upotrebi dođe li do novog napada na njenu teritoriju.

Militantna grupa Džaiš al-Adl kasno sinoć objavila je da je Iranska revolucionarna garda upotrebila šest jurišnih bespilotnih letelica i niz raketa da uništi dve kuće u kojima su živela deca i žene njenih boraca.

Vlasti u pokrajini Balučistan navele su za CNN kako su dve djevojčice poginule, a da su najmanje četiri osobe povređene.

Selo Koh-e-Sabz, oko 50 kilometara od pakistanske granice s Iranom, poznato je kao dom Mulaha Hašima, bivšeg komandanta Džaiš al-Adla koji je ubijen u sukobima s iranskim snagama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading