IRAN NAPAO! Gori na sve strane u komšiluku, šta se ovo dešava u 2024. godini?

Autor:

Svet

16.01.2024

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo niko nije očekivao

IRAN NAPAO! Gori na sve strane u komšiluku, šta se ovo dešava u 2024. godini?

Foto: Tanjug/AP/Sare Tajalli

Iranska revolucionarna garda (IRGC) napala je balističkim projektilima ciljeve u severnom Iraku i Siriji.

Ono što je mnoge iznenadilo je što su Iranci napali ne samo Irak, već i Irački Kurdistan i njegov glavni grad Erbil koji do sada nije bio meta nikome.

Napad je bio zapravo odmazda za nedavne terorističke napade u Iranu, objavio je portal IRGC-a.

Garda je objavila da je teroristička milicija Islamske države (IS) "locirana na okupiranim teritorijima Sirije i uništena ispaljivanjem niza balističkih projektila".

Gotovo istovremeno, malo pre ponoći, nekoliko eksplozija potreslo je severni irački grad Erbil. Očevici su rekli da je nekoliko projektila palo u blizini američkog konzulata u izgradnji.

Pogođena je i međunarodna vazdušna luka u tom kurdskom gradu. IRGC je objavio da su udari izazvali "uništenje špijunskog Mosada". Direktor Međunarodne luke Erbil rekao je u izjavama da letovi teku normalno. 

Bezbednosni izvori u Erbilu rekli su za dpa da su "iranski projektili pali na farme severno od Erbila i pogodili kuće i imovinu građana".

Portparol američkog Stejt Departmenta Metju Miler rekao je na platformi X da SAD "snažno osuđuje iranske napade u Erbilu i izražava saučešće porodicama žrtava". 

U terorističkom bombaškom napadu početkom januara u Iranu poginulo je više od 90 ljudi. IS je ubrzo nakon toga preuzeo odgovornost za napad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading