DRAMATIČNA SVAĐA NA SEDNICI IZRAELSKE VLADE: Netanijahu prekinuo sastanak!

Autor:

Svet

05.01.2024

21:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelska vlada u haosu zbog istrage o propustima vojske

DRAMATIČNA SVAĐA NA SEDNICI IZRAELSKE VLADE: Netanijahu prekinuo sastanak!

Foto: Tanjug/AP


Napetost je bila visoka na noćnom sastanku izraelske vlade, dok je načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga, Herzi Halevi, suočio oštru kritiku od desničarskih ministara zbog njegove odluke da imenuje komisiju koja će istražiti greške vojske koje su omogućile iznenađujući napad Hamasa 7. oktobra.

Sastanak, koji je trebalo da se fokusira na budućnost Pojasa Gaze nakon rata, pretvorio se u žučnu raspravu, pri čemu su se navodno neki zvaničnici iznervirano napustili prostoriju.


Rečni napadi i politički motivi

Tokom burnog okupljanja, Halevi je lično bio izložen verbalnim napadima, pri čemu su desničarski članovi vlade dovodili u pitanje trenutak najavljene istrage dok je sukob još bio u toku. Imenovanje bivšeg ministra odbrane Shaula Mofaza za vođu istražne komisije takođe je izazvalo žestoku kritiku, posebno zbog njegovog nadzora nad povlačenjem Izraela iz Pojasa Gaze 2005. Takođe, neki desničarski ministri zahtevaju ponovno uspostavljanje jevrejskih naselja u Gazi nakon rata.

Netanijahuovo rukovođenje situacijom

Premijer Benjamin Netanijahu je na kraju okončao sastanak nakon što su neki zvaničnici izjurili, što je prvobitno bilo nepotvrđeno od strane vlade. Ministar odbrane Yoav Gallant je odbacio mogućnost prisustva izraelskih civila u Pojasu Gaze nakon završetka sukoba. U međuvremenu, Benny Gantz, član izraelskog bezbednosnog kabineta, navodno je optužio Netanijahua da je dozvolio "politikantski motivisan napad" od strane ministara usred rata. Netanijahuova partija, Likud, brzo je odbacila Gantzove kritike. Dok se lider suočava sa ongoing corruption trial, kritičari ga optužuju da odugovlači kraj rata kako bi zadržao vlast.

Odluka o odgađanju istrage do završetka sukoba u Gazi izazvala je značajnu kontroverzu, uz optužbe za političko manevrisanje i nedostatak odgovornosti unutar izraelske vlade. Sukob između vojnog rukovodstva i desničarskih ministara naglašava duboke podele i suprotne perspektive o tome kako rešiti posledice nedavnog sukoba.

(Hina)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading