UBICA U ALABAMI ĆE BITI POGUBLJEN NOVIM METODOM?! Traži se i zabrana: Mogao bi da umre od gušenja PRI POVRAĆANJU!

Autor:

Svet

21.12.2023

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Federalni sudija čuo je juče različite argumente o humanosti i rizicima pogubljenja gasom azota dok je vagao da li da dozvoli Alabami da postane prva američka država koja koristi ovu metodu.

UBICA U ALABAMI ĆE BITI POGUBLJEN NOVIM METODOM?! Traži se i zabrana: Mogao bi da umre od gušenja PRI POVRAĆANJU!

Foto: Alabama Department of Corrections

Advokati Keneta Judžina Smita traže od sudije da zaustavi njegovo pogubljenje 25. januara hipoksijom.

Tvrde da se ovim metodom krši ustavna zabrana okrutnog i neobičnog kažnjavanja. Takođe su upozorili da bi maska, koja bi trebalo da bude pričvršćena za nos i usta, ometala Smitovu sposobnost da se moli sa svojim duhovnim savetnikom. Robert Gras, Smitov advokat, rekao je sudiji da metoda pogubljenja "izlaže Smita riziku od dodatnog bola" što nije dozvoljeno Ustavom SAD.

Državno tužilaštvo je pozvalo sudiju R. Ostina Hafekera da odbije zahtev odbrane, uz napomenu da je metoda bila humana. Hafeker nije rekao kada će doneti odluku. Smrt izazvana azotnom hipoksijom lišava mozak i telo kiseonika, tako da zatvorenik umire od gušenja, piše Asošiejted pres.

"Imamo samo ograničene podatke"

Azot čini 78 procenata vazduha koji ljudi udišu i bezopasan je kada se pomeša sa adekvatnim nivoom kiseonika. Azot bi se davao najmanje 15 minuta ili "pet minuta nakon što srce prestane da radi", prema državnom protokolu izvršenja. Anesteziolozi, državni zvaničnici, Smit i drugi svedočili su tokom celodnevnog saslušanja o tome šta bi moglo poći po zlu.

Dr. Robert Džejson Jong, pomoćnik profesora anesteziologije na Harvardskoj medicinskoj školi koji je svedočio za Smita, naglasio je da nizak nivo kiseonika može dovesti do mučnine i povraćanja, stvarajući rizik od gušenja udahnutim povraćanjem.

On je naveo i da ako je osoba izložena azotu koji nije 100 odsto, postoji rizik da osoba ostane u vegetativnom stanju umesto da umre. Kancelarija državnog tužioca Alabame nazvala je takve tvrdnje spekulacijama i pitala Jonga koliko dugo bi osoba mogla da živi udišući 99 odsto azota i pozvala ga da navede primere kada je osoba ostala u vegetativnom stanju zbog izloženosti azotu.

Jong je priznao da postoje ograničeni podaci o hipoksiji azota kod ljudi, a većina onoga što se zna potiče od industrijskih nesreća i samoubistava koja uključuju azot ili drugi inertni gas. Ričard D. Anderson iz kancelarije državnog tužioca smatra da ustavna zabrana okrutnog i neuobičajenog kažnjavanja nije garancija protiv bilo kakvog bola.

Već su pokušali da ga pogube smrtonosnom injekcijom

Nakon svedočenja, Hafaker je, napominjući da je bilo dosta svedočenja o riziku od povraćanja, zatražio od države da dostavi informaciju o tome kada će zatvorenik poslednji put da jede pre nego što ode u streljačku komoru. Sudija je takođe pitao državu o Smitovoj zabrinutosti da bi maska ometala njegovu sposobnost da se moli.

Anderson je napomenuo da Smit može da se moli bez maske pre nego što stignu svedoci pogubljenja, ali maska mora biti na mestu pre nego što svedoci budu dovedeni u zatvor. Plan je da zatvorski službenici vežu Smita za kolica, stave masku i zatim napuste prostoriju kako bi unutra pustili svedoke pogubljenja.

Smit je jedan od dvojice muškaraca osuđenih za ubistvo Elizabet Senet 1988. godine u severozapadnoj Alabami. Odeljenje za popravne kazne Alabame pokušalo je da ga pogubi smrtonosnom injekcijom prošle godine, ali je od toga odustalo zbog određenih tehničkih problema.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading