VRUĆINE SU IH ISCEDILE, A POPLAVE IH SADA DOKUSURILE: Građani “plivaju” po ulicama, a u jednoj je uhvaćen KROKODIL! (VIDEO)

Autor:

Svet

18.12.2023

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Avioni ne lete, a i kako bi kada su svi aerodromi u tom delu kontinenta poplavljeni. Za sada nema potvrde o smrtnim slučajevima ili teškim povredama građana. Intenzivne padavine očekuju se i za naredna 24 sata

VRUĆINE SU IH ISCEDILE, A POPLAVE IH SADA DOKUSURILE: Građani “plivaju” po ulicama, a u jednoj je uhvaćen KROKODIL! (VIDEO)

Foto: x/siobhan heanue

Australiju su posle nekoliko dana neviđene suše i vreline sada pogodile ogromne poplave.

Na krajnjem severu države Kvinslend meteorolozi kažu da je reč o najtežim poplavama ikada viđenim, dok stanovnici redom kače po društvenim mrežama snimke na kojima se vidi kako kroz jednu ulicu pliva – krokodil!

Avioni ne lete, a i kako bi kada su svi aerodromi u tom delu kontinenta poplavljeni. Za sada nema potvrde o smrtnim slučajevima ili teškim povredama građana. Intenzivne padavine očekuju se i za naredna 24 sata.

 

 

U gradu Kernsu palo je više od dva metra kiše, dok je više stotina ljudi ostalo bez domova.

- Ovo je najgora prirodna katastrofa koju pamtim. Razgovarao sam s lokalnim stanovništvom Kernsa kada sam bio na terenu i oni kažu da nikada nisu videli ništa slično - rekao je premijer Kvinslenda Stiven Majls za Australian Broadcasting Corporation.

 

 

Devet osoba, uključujući bolesno dete, provelo je noć na krovu bolnice nakon što ekipe hitne pomoći nisu mogle doći do njih. Danas su premešteni na drugo mesto. Majls ističe da će sada morati ceo grad da se evakuiše.

Iako se očekuje da će u utorak prestati padavine, reke tek treba da dosegnu vrhunac i danima će biti nabujale.

Očekuje se da će nekoliko reka oboriti rekorde postavljene tokom ogromne poplave 1977. godine. Reka Dejntri već je premašila prethodni rekord za dva metra nakon što je u 24 sata palo 820 mm kiše.

Najnoviji izveštaj Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) Ujedinjenih nacija upozorava da će Australija u budućnosti biti preplavljena sve gorim katastrofama ako se ne preduzmu hitne mere za zaustavljanje klimatskih promena, prenosi index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading