PAKISTAN U BORBI SA ZAGAĐENJEM: Nakon nekoliko neuspelih taktika za prečišćavanje vazduha, upotrebio VEŠTAČKU KIŠU

Autor: Tanjug

Svet

16.12.2023

21:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kvalitet vazduha u Lahoru, u kojem živi oko 11 miliona ljudi, bio je posebno loš u poslednjih nekoliko nedelja.

PAKISTAN U BORBI SA ZAGAĐENJEM: Nakon nekoliko neuspelih taktika za prečišćavanje vazduha, upotrebio VEŠTAČKU KIŠU

Foto: shutterstock

Pakistan je danas prvi put upotrebio veštačku kišu u pokušaju da suzbije opasni nivo zagađenja u gradu Lahoru, saopštila je pokrajinska vlada.

Avioni opremljeni opremom za zasejavanje oblaka leteli su iznad grada, koji spada među najzagađenije na svetu, prenela je Al Džazira.

- Kiša je padala u najmanje 10 oblasti Lahora - rekao je novinarima privremeni ministar Pendžaba Mohsin Nakvi, dodajući da vlasti prate uticaj veštačke kiše u prečniku od 15 kilometara.

Kvalitet vazduha u Lahoru, u kojem živi oko 11 miliona ljudi, bio je posebno loš u poslednjih nekoliko nedelja i vlada Pendžaba je primenila nekoliko taktika, uključujući rano zatvaranje preduzeća i zatvaranje škola na dva dodatna dana kako bi pomogla da se poboljša kvalitet vazduha, ali ništa nije pomoglo.

- Ekipe iz UAE, zajedno sa dva aviona, stigle su ovde pre oko 10 do 12 dana. Koristili su 48 baklji da stvore kišu - rekao je Nakvi.

Šta je veštačka kiša?

Veštačka kiša je metoda kojom se pokušavaju izazvati padavine u sušnim ili vrućim područjima. Postoje različiti načini kako se to može postići, ali najčešći je ubrizgavanje sitnih čestica u oblake koje služe kao jezgra kondenzacije za kapljice vode. Veštačka kiša se koristi za navodnjavanje poljoprivrednih kultura, zaštita od mrazeva, smanjenje zagađenja vazduha i ublažavanje efekata klimatskih promena.

Veštačka kiša je kontroverzna tema, jer ima i prednosti i nedostatke. Neki od benefita su povećanje prinosa, smanjenje rizika od požara, poboljšanje kvaliteta vode i vazduha i stvaranje lepšeg vremena. Međutim, veštačka kiša takođe može imati negativne posledice, kao što su poremećaj prirodnog ciklusa vode, uticaj na biodiverzitet, mogućnost širenja bolesti i konflikti oko prava na vodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading