"IZRAEL NE MOŽE DA ISKORENI HAMAS": Palestinski premijer otkrio koji bi ishod sukoba u Gazi bio NAJBOLJI

Autor: Tanjug

Svet

08.12.2023

23:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Štajeh je naveo da su ministri u njegovoj vladi više puta kontaktirali izraelske kolege, ali su bili odbijeni.

"IZRAEL NE MOŽE DA ISKORENI HAMAS": Palestinski premijer otkrio koji bi ishod sukoba u Gazi bio NAJBOLJI

Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Palestinski premijer Muhamed Štajeh izjavio je da cilj Izraela da u potpunosti porazi Hamas nije realan.

Govoreći za Blumberg u svojoj kancelariji na Zapadnoj obali, palestinski premijer je rekao da bi po njegovom mišljenju najbolji ishod sukoba koji je počeo 7. oktobra bio da Hamas postane mlađi partner u okviru šire Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), pomažući u izgradnji nove nezavisne države koja obuhvata Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim.

Vlast, koja je nekada vodila palestinske poslove i na Zapadnoj obali i u Gazi, ograničena je na Zapadnu obalu od 2007. godine kada ju je Hamas izbacio.

Hamas je formiran kasnih 1980-ih kao radikalni islamistički konkurent PLO, koja se, kako piše Blumberg, ''pomirila sa postojanjem Izraela''.

Hamas u potpunosti odbacuje Izrael, ali Štajeh je sugerisao da bi se to moglo promeniti.

- Hamas pre 7. oktobra je jedna stvar, a posle je druga stvar. Ako su spremni da postignu dogovor i prihvate političku platformu PLO, onda će biti prostora za razgovor. Palestince ne treba deliti - rekao je Štajeh.

Kako navodi Blumberg, taj predlog je u suprotnosti sa onim što Izrael vidi kao budućnost Gaze, osiromašenog obalnog pojasa od 2,2 miliona stanovnika.

Štajeh je naveo da su ministri u njegovoj vladi više puta kontaktirali izraelske kolege, ali su bili odbijeni.

Prema njegovim rečima, pozitivan korak bi bio da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija prihvati državu Palestinu kao punopravnog člana, a ne kao posmatrača.

Premijer Palestinske samouprave će ovog vikenda odleteti u Katar da zatraži od Dohe da svoju značajnu finansijsku podršku Hamasu poslednjih godina prebaci na palestinske vlasti, dajući im više resursa za postizanje posleratnih ciljeva, piše Blumberg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading