UKRAJINCI AMERIČKIM HIMARSOM OBORILI RUSKI "LETEĆI TENK": Neverovatan snimak sa fronta, uništen moćni ALIGATOR! (VIDEO)

Autor:

Svet

08.12.2023

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska vojska saopštila je da je uspela da obori ruski vojni helikopter tipa "Aligator K-52" koristeći američki višecevni raketni sistem HIMARS.

UKRAJINCI AMERIČKIM HIMARSOM OBORILI RUSKI "LETEĆI TENK": Neverovatan snimak sa fronta, uništen moćni ALIGATOR! (VIDEO)

Foto: Printscreen X @STRATCOM_AFU

Prema navodima Odeljenja za strateške komunikacije ukrajinske vojske, helikopter je pogođen u sredu kod Limana u Donjeckoj oblasti. Na snimku se navodno vidi helikopter K-52, ali to nije moguće potvrditi.
 

Helikopter "Aligator K-52" težak je 7.700 kilograma i projektovan je u konstruktorskom birou "Kamov", a proizvodi ga fabrika "Progres" iz Arsenjeva na istoku Rusije. Ovaj helikopter se smatra najboljim borbenim helikopterom na svetu, a poznat je po svojim kontrarotirajućim elisama koje donose velike aerobatičke sposobnosti. Takođe, poseduje tehničko rešenje katapultirajućeg sedišta "Zvezda" K-37 koje omogućuje pilotu da bezbedno iskoči iz kokpita u slučaju nužde.

 

Proizvodnja "Aligatora" počela je sredinom devedesetih godina prošlog veka, a serijska proizvodnja je započela 2008. godine. Porodica helikoptera Ka-50, čiji je "Aligator" naslednik, imala je "vatreno krštenje" u Čečenskom ratu 2001. godine.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading