UDARNO! CEO SVET GLEDA KA MOSKVI: Hoće li Putin biti reizabran? Sutra odluka kada Rusija bira predsednika!

Autor:

Svet

06.12.2023

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putin je već na vlasti duže od bilo kojeg ruskog lidera od Jozefa Staljina, a Leonid Brežnjev je na vlasti bio 18 godina.

UDARNO! CEO SVET GLEDA KA MOSKVI: Hoće li Putin biti reizabran? Sutra odluka kada Rusija bira predsednika!

Foto: Tanjug/AP

Šef ustavnog odbora gornjeg doma ruskog parlamenta, Andrej Klišas, izjavio je danas da će Ruski Savet Federacije sutra glasati o predlogu da se predsednički izbori održe 17. marta sledeće godine.

On je najavio da će na sutrašnju sednicu Saveta Federacije biti pozvana i predsednica ruske Centralne izborne komisije Ela Pamfilova.

Ustavni odbor Saveta Federacije predlaže da se na sednici 7. decembra razmotri nacrt rezolucije o održavanju predsedničkih izbora u Ruskoj Federaciji 17. marta 2024. godine.

- Zakažite predsedničke izbore Ruske Federacije za 17. mart 2024. - navodi se u predlogu rezoluciji kojom se utvrđuje datum za izbor predsednika.

Putin na vlasti duže od bilo kojeg ruskog lidera od Jozefa Staljina

Vladimir Putin je na vlasti u Rusiji od 1999. godine, bilo kao premijer, bilo kao predsednik. Njemu su ovlašćenja 2020. dodatno proširena izmenom Ustava, po kojoj se predsednik može biti i u petom mandatu, čime se omogućava Putinova kandidatura na izborima 2024. godine.

Podsetimo, početkom novembra je objavljeno da će se aktuelni predsednik Rusije kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima u martu 2024. godine, što bi mu omogućilo da ostane na vlasti do najmanje 2030. godine, prenela je agencija Rojters pozivajući se na šest neimenovanih izvora 

Putin je već na vlasti duže od bilo kojeg ruskog lidera od Jozefa Staljina, a Leonid Brežnjev je na vlasti bio 18 godina 

Diplomate ističu da nema ozbiljnog kandidata koji bi mogao da ugrozi Putinov reizbor, ako se ponovo kandiduje. 

Vladimira Putina podržava 80 odsto stanovnika i može da računa na podršku državnih medija, a gotovo i da nema opoziciju. Međutim, ruski predsednik ipak se suočava sa ozbiljnijim izazovima od bilo kog drugog lidera nakon Mihaila Gorbačova i raspada Sovjetskog saveza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading