EU U PANICI ZBOG TERORISTIČKIH NAPADA: Evropi preti potpuni haos, zna se i kada!

Autor:

Svet

05.12.2023

16:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropa se suočava sa "ogromnim rizikom od terorističkih napada" tokom predstojećih božićnih praznika, kao posledicom rata između Izraela i Hamasa, upozorila je danas komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

EU U PANICI ZBOG TERORISTIČKIH NAPADA: Evropi preti potpuni haos, zna se i kada!

Foto: Tanjug/AP

- Uz rat između Izraela i Hamasa, i polarizaciju koju on izaziva u našem društvu, i uz predstojeću sezonu praznika, postoji ogroman rizik od terorističkih napada u Evropskoj uniji - rekla je Johansonova novinarima u Briselu, gde su se okupili ministri unutrašnjih poslova EU.

Johansonova je rekla da će Evropska komisija obezbediti dodatnih 30 miliona evra za jačanje bezbednosti u ranjivim oblastima, posebno u verskim objektima.

Ona je upozorila na rizik od terorističkih napada u vreme kada se istražuje napad u blizini Ajfelove kule u Parizu, u kojem je jedan turista ubijen, a dve osobe ranjene, i u vreme kada se preispituje mentalno zdravlje osumnjičenog, koji se zakleo na vernost ekstremističkoj organizaciji Islamska država, ukazuje AP.

- Nedavno smo videli u Parizu, nažalost, videli smo to i ranije - navela je Ilva Johanson.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer rekla je da napad u Parizu pokazuje "koliko je akutna i ozbiljna pretnja koju trenutno predstavlja islamistički terorizam u EU" i uputila saučešće Francuskoj.

- Rat u Gazi i teror Hamasa pogoršavaju ovu situaciju - navela je Fezerova obraćajući se novinarima.

Ona je dodala da je razgovarala o rizicima sa ministrima unutrašnjih poslova Austrije, Belgije, Francuske, Španije i Švedske.

- Naše bezbednosne agencije veoma blisko sarađuju. Moramo posebno pažljivo da sada pratimo islamističke pretnje i preduzmemo akciju protiv islamističke propagande zajedno sa susednim zemljama - poručila je ona, prenosi Tanjug.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading