ZAVARAVANJE JAVNOSTI I POKUŠAJ CENZURE: Američki tužilac podneo tužbu protiv Fajzera zbog vakcina

Autor:

Svet

30.11.2023

22:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Farmaceutska kompanija je tvrdila da njena vakcina ima 95% efikasnosti protiv infekcije koronavirusa.

ZAVARAVANJE JAVNOSTI I POKUŠAJ CENZURE: Američki tužilac podneo tužbu protiv Fajzera zbog vakcina

Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedi

Teksaški tužilac Ken Pekston podneo je tužbu protiv kompanije Fajzer, tvrdeći da je nezakonito predstavljala efikasnost svoje vakcine protiv KOVID-19 i pokušavala da cenzuriše javnu raspravu o proizvodu.

Fajzer se tereti za lažno, obmanjujuće i zavaravajuće postupke, praveći neutemeljene tvrdnje o efikasnosti svoje vakcine protiv KOVID-19 u suprotnosti sa zakonom o zavaravajućim trgovinskim praksama Teksasa.

Farmaceutska kompanija je tvrdila da njena vakcina ima 95% efikasnosti protiv infekcije, što je bilo veoma zavaravajuće jer je taj procenat predstavljao "relativno smanjenje rizika" za vakcinisane osobe u Fajzerovim početnim, dvomesečnim rezultatima kliničkih ispitivanja, naveo je tužilac u saopštenju.

FDA publikacije ukazuju da je "relativno smanjenje rizika" zavaravajuća statistika koja "prekomerno utiče" na izbor potrošača. Takođe, Fajzer je tada bio obavešten da zaštita vakcine ne može tačno da se predvidi duže od dva meseca.

Ipak, Fajzer je stvorio zavaravajući utisak da je zaštita vakcine trajna i nije javnosti saopštio informacije koje su dovodile u pitanje njegove tvrdnje o trajanju zaštite.

Takođe, uprkos činjenici da njegovo kliničko ispitivanje nije uspelo da utvrdi da li vakcina štiti od prenošenja virusa, Fajzer je krenuo u kampanju zastrašivanja javnosti kako bi predstavili vakcinaciju kao neophodnu meru za zaštitu svojih najmilijih.

Zapravo, Fajzerov proizvod nije ispunio tvrdnje kompanije. Broj slučajeva KOVID-19 je porastao nakon masovne vakcinacije, a neka područja su imala veći procenat smrtnih slučajeva od KOVID-19 među vakcinisanom populacijom nego među nevakcinisanom.

Kada je neuspeh njihovoh proizvoda postao očigledan, Fajzer se okrenuo ućutkivanju onih koji govore istinu.

Tužba napominje:

"Kako je Fajzer reagovao kada je postalo očigledno da njegova vakcina nije uspevala i da je održivost njegovih prihoda bila ugrožena? Ućutkivanjem onih koji šire istinu i zaveravanjem da ućutka svoje kritičare. Fajzer je nazvao 'kriminalcima' one koji su širili činjenice o vakcini. Optužio ih je za širenje 'dezinformacija'. I primorao društvene medije da ućutkaju istaknute govornike istine."

- Mi tražimo pravdu za ljude Teksasa, mnoge od kojih su bili primorani tiranskim obavezama o vakcinaciji da uzmu neispravan proizvod prodat lažima - rekao je tužilac Pekston i dodao:

- Činjenice su jasne. Fajzer nije rekao istinu o svojim vakcinama protiv KOVID-19. Dok je Bajdenova administracija zloupotrebila pandemiju da bi ilegalno nametnula javne zdravstvene dekrete javnosti i obogatila farmaceutske kompanije, ja ću upotrebiti svaki alat koji imam da zaštitim naše građane koji su bili zavedeni i povređeni Fajzerovim postupcima.

Tužba je rezultat istrage tužioca Pekstona o Fajzeru i drugim proizvođačima vakcina koja je objavljena ranije ove godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading