"OVO NISMO OČEKIVALI": Izraelski inženjerski oficir ŠOKIRAN kvalitetom Hamasovih tunela, EVO KAKO IH UNIŠTAVAJU

Autor:

Svet

30.11.2023

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inžinjerijski oficir izraelske vojske izrazio je za Nevsveek svoje iznenađenje ogromnim obimom tunela koje navodno koristi palestinski pokret Hamas u Gazi i njihovim kvalitetom.

"OVO NISMO OČEKIVALI": Izraelski inženjerski oficir ŠOKIRAN kvalitetom Hamasovih tunela, EVO KAKO IH UNIŠTAVAJU

Foto: Tanjug AP Photo/Victor R. Caivano

Tuneli su centralni deo Hamasove vojne strategije i glavni vojni cilj za izraelske snage tokom sukoba punog neizvesnosti za obe strane.

„Znali smo da je ovo ono što smo očekivali da vidimo, ali nisam očekivao da će ovi tuneli biti tako jaki, što znači da ima mnogo betona, stepenica, mnogo raskrsnica u tim tunelima. Naravno, mi obično ne ulazimo, ali ih istražujemo i vidimo, tako da je ovo zaista iznenađujuće. Mislio sam da će to biti malo primitivnije, ali ovo je zaista sofisticirano“, rekao je inženjer IDF za Nevsveek.

Poznato je da pojas Gaze ima široku podzemnu mrežu, koja datira čak i od skoro četiri decenije duge izraelske okupacije. Kada je Hamas preuzeo teritoriju 2007. nakon povlačenja IDF-a i krvavog razdora sa vodećom frakcijom Fataha palestinskih vlasti sa Zapadne obale usred izbora, ova mreža se značajno proširila.

„To je pojas za spasavanje. Kada je Izrael kontrolisao pojas Gaze, imali smo operacije protiv ovih krijumčarskih tunela, i to nije bila samo vojna, već i civilna, već uglavnom vojna roba. A nakon što je Izrael otišao, to im je postajalo sve važnije“, rekao je oficir izraelske vojske.

Sada, rekao je oficir IDF, tuneli su glavna prednost Hamasa i nastavljaju da izazivaju napore Izraela da nanese odlučujući poraz grupi u najsmrtonosnijem ratu koji je do sada zahvatio 75-godišnji izraelsko-palestinski sukob.

Jedan oficir ID je objasnio da ovi tuneli, od kojih su izraelske trupe otkrile „stotine okana“, često služe u različite svrhe, pri čemu se neki putevi koriste za odbrambena i ofanzivna sredstva, a drugi za šverc oružja i druge robe.

Od početka rata, ID je svoje uništavanje bolnica, koje su zaštićene međunarodnim pravom, pravdao time da se ispod njih nalaze Hamasovi tuneli. Izrael je tvrdio da je bolnica Al Šifa bila komandni centar, ali nije pružio ubedljive dokaze ni nakon što je bolnica zauzeta.

Hamas je više puta negirao da je izgradio ili koristio tunele ispod bolnica ili drugih civilnih lokacija zaštićenih međunarodnim pravom.

Tokom konferencije za novinare održane 19. novembra, grupa je optužila izraelske zvaničnike da šire „obmanu i dezinformacije koje je na svetskoj sceni praktikovala fašistička okupaciona vlada i koje se i dalje nastavljaju tokom njenog žestokog rata protiv bolnica i civilnih objekata kao što je medicinski kompleks Šifa, pod lažnih pretvaranja i izmišljenih narativa“.

Hamas je, međutim, spremno reklamirao svoju upotrebu tunela za postavljanje zaseda i zamki za izraelske trupe.

Sedam dana pre nego što je u četvrtak postignuto privremeno primirje kako bi se omogućila razmena zatvorenika i humanitarna pomoć Gazi, Hamasovo vojno krilo, Brigade Al-Kasam, objavile su video na kojem se navodno vidi kako operativci postavljaju eksploziv na ulazu u tunel u blizini Bejt Hanuna pre nego što su stigli. Jedinice Izraelskog inženjerskog korpusa, koje je potom zahvatila eksplozija kada je bomba detonirana. IDF je objavila smrt četiri vojnika u napadu koji se navodno dogodio u blizini džamije.

S obzirom na opasnost povezanu sa preduboko kopanjem u ove tunele, inženjerski oficir IDF-a sa kojim je razgovarao Nevsveek rekao je da izraelske snage radije uništavaju okna bez ulaska u njih.

„Znamo ako smo videli neprijatelja, ako smo videli da je neko pucao na nas iz ovog tunela i onda pobegao nazad, njihov cilj je da nas uvuku u tunel, da ga jure unutra, a mi ne želimo da igramo njihovu igru. Želimo da igramo našu igru. Tako da obično pokušavamo da prvo ubijemo neprijatelja eksplozivom koji ne uništava tunel, oni uništavaju neprijatelja, a onda dobijamo teže eksplozive koji će uništiti sam tunel“, rekao je oficir ID.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading