MISTERIOZNA UPALA PLUĆA IZ KINE ŠIRI SE EVROPOM? Holandija beleži alarmantni porast bolesti među decom - dok radnici u zaštitnim odelima u Kini dezinfikuju škole

Autor:

Svet

29.11.2023

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Alarmantni porast slučajeva pneumonije među decom detektovan je u Holandiji, što odražava sličan porast u Kini.

MISTERIOZNA UPALA PLUĆA IZ KINE ŠIRI SE EVROPOM? Holandija beleži alarmantni porast bolesti među decom - dok radnici u zaštitnim odelima u Kini dezinfikuju škole

Foto: Printscreen X @jenniferzeng97

Holandski zdravstveni stručnjaci kažu da je zapanjujući broj oboleo od kada su stope počele da rastu u avgustu, a većina slučajeva je među onima starosti od pet do 14 godina.

Podaci o nadzoru pokazuju da su stope bolesti, koja može biti opasna po život, već skoro dvostruko veće od vrhunca zabeleženog prošle godine.

To se događa dok Kina vodi svoju bitku protiv sopstvenog klastera ‘misteriozne’ pneumonije, a mediji navode da su bolnice ‘preplavljene bolesnom decom’.

Zastrašujući snimci koji podsećaju na scene tokom najmračnijih dana Covid-a pokazuju zdravstvene radnike u zaštitnim odelima, rukavicama i maskama kako prskaju dezinfekciono sredstvo kroz škole, hodnike i na otvorenom.

Zvaničnici Pekinga isključili su novi virus kao uzrok porasta. Umesto toga, oni insistiraju na tome da je porast posledica porasta sezonskih bolesti dok zemlja dočekuje svoju prvu punu zimu bez ograničenja u doba Covid-a.

Ali britanski zvaničnici javno su rekli da imaju ‘otvoren um’ o tome šta bi moglo biti iza porasta.

Institut za istraživanje zdravstvenih usluga u Holandiji (NIVEL) rekao je da je do nedelje koja se završila 16. novembra, 103 na 100.000 dece starosti od pet do 14 godina dijagnostikovano sa pneumonijom (prikazano plavom isprekidanom linijom). Na vrhuncu prošle godine bilo je samo 58 slučajeva na 100.000.

NIVEL je rekao da veći broj pacijenata sa pneumonijom nego što se očekivalo posećuje svog lekara od avgusta.

Bolest - upala pluća - obično je uzrokovana bakterijskom ili virusnom infekcijom i prolazi za dve nedelje. Kašalj, kratkoća daha i groznica su očigledni znaci.

Međutim, neki ljudi mogu postati vrlo bolesni, posebno stariji od 65 godina, bebe ili mala deca i oni sa plućnim stanjima.

U nedelji koja se završila 16. novembra, podaci NIVEL-a pokazuju da je 103 na 100.000 dece starosti od pet do 14 godina dijagnostikovano sa pneumonijom.

Na vrhuncu prošle godine bilo je samo 58 slučajeva na 100.000.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading