"MI ĆEMO VLADATI!" Ekstremni desničar pobedio na izborima u Holandiji!

Autor:

Svet

23.11.2023

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vilders je u svom obraćanju nakon izbora istakao da njegova stranka više ne može biti ignorisana i da će oni vladati.

"MI ĆEMO VLADATI!" Ekstremni desničar pobedio na izborima u Holandiji!

Foto: Tanjug/AP

Holandski populista Gert Vilders trijumfovao je na parlamentarnim izborima osvojivši najveći broj glasova. Njegova stranka slobode, nakon 25 godina u parlamentu, trebalo bi da zauzme 37 mesta, što je znatno više u odnosu na ostale stranke. Ova pobeda je uzdrmala holandsku političku scenu, a izazvala je i šok u Evropi.

Vilders je u svom obraćanju nakon izbora istakao da njegova stranka više ne može biti ignorisana i da će oni vladati. Međutim, da bi ispunio svoje obećanje da će biti "premijer za sve", Vilders će morati da ubedi druge stranke da mu se pridruže u koaliciji. Njegov krajnji cilj je da osvoji 76 mesta u parlamentu od ukupno 150.

Gert Vilders je poznat kao antiislamski populista i njegova pobeda na ovim izborima izazvala je različite reakcije u Evropi. Njegovo zalaganje za zabranu izgradnje džamija i zaustavljanje imigracije muslimana u Holandiji naišlo je na podršku kod dela birača koji su nezadovoljni trenutnim stanjem u zemlji.

Iako je Vildersova pobeda iznenadila mnoge, on je već dugo prisutan u političkom životu Holandije i njegova stranka je u prethodnim godinama bila deo vladajuće koalicije. Sa novim rezultatima na izborima, Vilders će imati još veći uticaj u donošenju odluka u zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading