KATASTROFA! IZGORELA JEDINA PREOSTALA TESLINA LABORATORIJA! Požar PROGUTAO naučni centar na Long Ajlendu, ŠTETA OGROMNA

Autor:

Svet

22.11.2023

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Požar je zahvatio Teslin naučni centar u Vordenklifu, jedinu Teslinu preostalu laboratoriju na Long Ajlendu u Njujorku, saopštila je američka policija.

KATASTROFA! IZGORELA JEDINA PREOSTALA TESLINA LABORATORIJA! Požar PROGUTAO naučni centar na Long Ajlendu, ŠTETA OGROMNA

Foto: Printscreen/longisland.news12.com

Prema policiji okruga Safolk, poziv je stigao u utorak oko 17 sati po lokalnom vremenu, zbog požara na zgradi na raskrsnici Robinsonove i Tesline ulice u East Šorehamu. Teslin naučni centar je mesto gde se nalazi jedina preostala laboratorija srpskog naučnika Nikole Tesle. Jedan vatrogasac je povređen i hospitalizovan, dok se borio sa požarom, prenose lokalni mediji, navodeći da obim štete još nije poznat.

 

Tesla je živeo u Šoremu otprilike tri godine, gde je napravio revolucionarna otkrića u oblasti električne energije i bežične tehnologije. Zgrada je trenutno pod opsežnom rekonstrukcijom. Direktor TSCW Mark Alesi je u četvrtak na Gala donatorskoj večeri, na kojoj su bili i ambasador Ljiljana Nikšić i generalni konzul u Njujorku Vladimir Božović, rekao da im je čast što ih najveće kompanije poput Gugla, Amazona, Majkrosofta i mnogih drugih iz Silikonske doline, kao i direktori velikih multinacionalnih korporacija, ali i Fondacije Ilona Maska, podržavaju u daljoj konzervaciji i rekonstrukciji Tesline laboratorije.

 

 

Upravo povodom izgradnje novog tornja, članovima borda TSCW obratio se Ilon Mask i izrazio spremnost da podigne planetarno najveći toranj na mestu Teslinog tornja čija je gradnja počela 1901.

 

 

U kompleksu je bilo u toku uklanjanje svih objekata koji nemaju istorijski značaj, a plan je bio da do juna bude otvoren Centar za posetioce.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading