"OVO JE SNAŽAN SIGNAL DA VAS NEĆEMO OSTAVITI NA CEDILU": Nemačka pomoć Ukrajini će biti "značajno proširena"

Autor: Tanjug

Svet

13.11.2023

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ranije su mediji preneli da vladajuća koalicija kancelara Olafa Šolca želi da poveća nemačku vojnu pomoć za 2024. sa prvobitno planirane 4 milijarde evra na 8 milijardi evra.

"OVO JE SNAŽAN SIGNAL DA VAS NEĆEMO OSTAVITI NA CEDILU": Nemačka pomoć Ukrajini će biti "značajno proširena"

Foto: Tanjug/AP

Nemačka pomoć Ukrajini biće ''masovno proširena'' sledeće godine, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Ona je istakla da je i dalje važno suočiti se sa tim ''spoljnopolitičkim izazovom'', u vreme kada se Evropa bori sa ratom između Izraela i Hamasa, prenosi AP.

Istakla je da to uključuje pomoć Ukrajini tokom predstojećih zimskih meseci i da će ''naša podrška biti značajno proširena za sledeću godinu''.

Ranije su mediji preneli da vladajuća koalicija kancelara Olafa Šolca želi da poveća nemačku vojnu pomoć za 2024. sa prvobitno planirane 4 milijarde evra na 8 milijardi evra, ali je ministar odbrane Boris Pistorijus to demantovao, kako se navodi, iz straha da bi u tom slučaju SAD smanjile svoju vojnu podršku.

On je rekao da je, na osnovu dosadašnjih iskustava, ideja bila da se izbegne potreba za dodatnim finansiranjem, ako se novac koji je već na raspolaganju brzo potroši.

- Upravo sada, pošto Ukrajina mora da nastavi sa borbom, a u isto vreme deo pažnje javnosti širom sveta umeren je više na Izrael, ovo je snažan signal Ukrajini da je nećemo ostaviti na cedilu - naveo je Pistorijus.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading