AMERIKA OKREĆE LEĐA UKRAJINCIMA: Evropski visoki predstavnik otkrio planove Vašingtona

Autor:

Svet

12.11.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trenutno se ne nazire perspektiva pobede nad Rusijom, kazao je, između ostalog, Borelj.

AMERIKA OKREĆE LEĐA UKRAJINCIMA: Evropski visoki predstavnik otkrio planove Vašingtona

Foto: Tanjug/AP

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da se ne očekuje da će Ukrajina u bliskoj budućnosti ostvariti brzu pobedu nad Rusijom.

On je na kongresu Partije evropskih socijalista u Malagi istakao potrebu da se Evropska unija politički pripremi za potencijalno smanjenje američke pomoći Ukrajini, prenosi Ukrajinska pravda.

- Imamo mnogo problema koji će biti test za EU. Pre svega, trenutno se ne nazire perspektiva pobede Ukrajine nad Rusijom. A mi Evropljani koji imamo neophodna sredstva za to, moramo biti spremni, politički gledano, da nastavimo da pomažemo Ukrajini s obzirom na to da će podrška SAD verovatno opasti - rekao je Borelj.

REAKCIJA NEMAČKE

Nekoliko časova nakon ove Boreljove izjave, koja je faktički otkrila planove Amerike (ukrajinski mediji nazvali su to okretanjem leđa), stigla je informacija iz Nemačke da se već razmišlja o većem izdvajanju te zemlje za pomoć Kijevu.

- Nemačka planira da udvostruči iznos planirane vojne pomoć Ukrajini sledeće godine, što znači da će vojni budžet za Ukrajinu, koji su pre nekoliko dana odobrile stranke vladajuće koalicije, biti povećan s četiri milijarde na osam milijardi evra - preneo je list Bild, pozivajući se na svoje pouzdane izvore.

Kako se navodi, budžetski odbor Bundestaga tek treba da odobri ovu odluku tokom sedmice.

- Za Kijev to znači više oružja, više municije u odbrambenom ratu protiv Rusije - navodi nemački list.

Udvostručenje vojne pomoći Ukrajini je ispravno i važno. To što ispunjavamo i NATO kvotu od 2,1 odsto je veliki uspeh, objasnio je za Bild stručnjak za budžet Andreas Švarc iz Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD).

Ministarstvo finansija je prvobitno obezbedilo četiri milijarde evra za vojnu pomoć u saveznom budžetu za 2024. Međutim, skoro sav novac je otišao na već ugovorene projekte.

Razlozi smanjenja američke pomoći

Republika

Foto: Tanjug-AP

Džo Bajden

1. SAD se okreću svojim predsedničkim izborima, koji su za manje od godinu dana
2. Zamor javnog mnjenja u Americi
3. Neuspeh ukrajinske kontraofanzive
4. Iscrpljene zalihe naoružanja i municije
5. Izbijanje rata na Bliskom istoku

ZAHTEV MINISTRA

Ministar odbrane Boris Pistorijus tražio je dodatnih pet milijardi evra tokom dogovora o budžetu.

Na kraju, postignut je dogovor za dodatne četiri milijarde pomoći za 2024. Pored toga, postoje dve milijarde evra koje Ministarstvo odbrane može da potroši u okviru tzv. ovlašćenja za dugoročne ugovore o odbrani.

Kako se navodi, Nemačka trenutno pruža najveću vojnu pomoć Ukrajini posle Sjedinjenih Američkih Država.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading