KAO DA SE BORE PROTIV DUHOVA! Izraelci ušli u neverovatno zamršene tunele Hamasa, samo ove DVE OPCIJE garantuju im POBEDU!

Autor:

Svet

01.11.2023

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Popularni "Metro" tuneli kako ih Palestinci nazivaju prostiru se na prostoru od oko 300 kilometara, oni kažu i 500, a zajedničko im je da su neverovatno zamršeni. Možeš u njih ući ali je pitanje hoćeš li moći da izađeš

KAO DA SE BORE PROTIV DUHOVA! Izraelci ušli u neverovatno zamršene tunele Hamasa, samo ove DVE OPCIJE garantuju im POBEDU!

Foto: Profiemdia

Izrael je pokrenuo kopnenu invaziju na Gazu kako bi uništio militantnu formaciju Hamas koja je 7. oktobra izvela brutalan napad na građane te države i goste muzičkog festivala.

Izraelci su pre tri dana bombardovali i 150 podzemnih ciljeva Hamasa, čitaj tunela pod imenom “Metro” koji su verovatno najkomplikovaniji “za rešavanje” na svetu.

Ti tuneli, odnosno borbeni prostori u kojima članovi Hamasa između ostalog drže još i taoce iz Izraela biće nešto s čim će izraelska vojska morati da se nosi ukoliko želi pobedu i spasavanje ljudskih života.

Složen lavirint tunela dizajniran je tako da se niko osim onih koji su ga pravili ne može snaći u njemu. Zato će raščišćavanje i urušavanje tih tunela biti ključno ako Izrael želi da demontira Hamas.

Ali borbe u gusto naseljenim urbanim područjima i kretanje u podzemlju mogli bi da izraelskoj vojsci oduzmu neke od njenih tehnoloških prednosti, dok bi Hamasu dale prednost i iznad i ispod zemlje.

Džon Spenser, penzionisani major američke vojske kaže da protivnik u startu ima veliku prednost u tunelima.

- Obično kažem da je to kao da hodaš ulicom i čekaš da te udare šakom u lice. Hamas je imao sasvim dovoljno vremena postavi odbrambenu strategiju. Imaju milion skrivenih lokacija, tuneli se prostiru na jako velikom prostoru. Ne možete videti protivnika ali on može videti vas - kaže Spenser.

Republika

Foto: youtube.com

 

Arijel Bernstajn, bivši izraelski vojnik koji je ulazio u “Metro” Hamasa kaže da je on mešavina zaseda, zamki, skrovišta i snajperista.

- Tuneli imaju dezorijentišući, nadrealni efekat. Mnogo je slepih uglova iza kojih su boric Hamasa. Napadaju niotkuda. Bilo je kao da se borim protiv duhova - rekao je Bernstajn.

Bitke u tunelima smatraju se najtežima za vojsku. Neprijatelj u sistemu tunela ili pećina može da odabere gde će borba da započne i često i da odredi kako će se završiti - s obzirom na obilje mogućnosti za zasedu. Takav je “Metro” Hamasa.

Postoje samo dve opcije koje bi Izraelu mogle da donesu pobedu – konstantni vazdušni napadi na sve delove tunela kako bi se oni urušili i masivni eksploziv koji se postavlja prilikom prodora u tunele.

Takav je i to pod imenom “majka svih bombi” koristila i vojska SAD 2017. godine protiv Islamske države u Avganistanu.

Realnije je da ta druga opcija sa eksplozivima donese pobedu jer prva, sa napadima iz vazduha nije dala neke rezultate ni Rusima u napadima na ukrajinsku čeličanu 2022. godine a ni Amerikancima u Vijetnamu.

Izrael je u prošlosti bombardovao iz vazduha i koristio eksploziv na zemlji da uništi tunele. Ali potpuno izbacivanje Hamasa zahtevaće čišćenje tih tunela, gde militanti mogu da iskoče iza svakog ćoška na izraelske trupe koje napreduju.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da očekuje tešku kopnenu ofanzivu, upozorivši da će "trebati puno vremena" da se demontira Hamasova ogromna mreža tunela.

Kao deo strategije, Izrael je blokirao sve isporuke goriva u Gazu od izbijanja rata. Galant je rekao da će Hamas zapleniti gorivo za generatore koji pumpaju vazduh u tunelsku mrežu, prenosi Klix.ba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading