NIKO NE SME DA OSTANE ŽIV! Izraelske tajne službe dobile zadatak: PRONAĆI I POBITI sve članove elitne Hamasove NUKBA BRIGADE!

Autor:

Svet

23.10.2023

11:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelske tajne službe, Mosad i Šin Bet, su u odgovoru na nedavne napade Hamasa, osnovale novi centar za specijalne operacije.

NIKO NE SME DA OSTANE ŽIV! Izraelske tajne službe dobile zadatak: PRONAĆI I POBITI sve članove elitne Hamasove NUKBA BRIGADE!

Foto: Shutterstok

Cilj ovog centra je da pronađe i neutrališe sve pripadnike Nukba brigade, elitne jedinice komandosa Hamasa. Ova brigada je bila odgovorna za masakre u kibucima 7. oktobra.

Nova jedinica je dobila ime Nili, po tajnoj jevrejskoj organizaciji koja se bavila špijuniranjem za vreme Prvog svetskog rata. Nili je akronim od rečenice na hebrejskom iz Biblije koja može da se prevede kao “slava Izraela neće biti lažna”.

 

Pripadnici Nili jedinice su zaduženi za eliminaciju svih napadača iz Nukba brigade koji su učestvovali u iznenadnom upadu oko 2.500 palestinskih ekstremista iz Pojasa Gaze na jug Izraela. Tokom ovih napada, stradalo je oko 1.400 Izraelaca, mahom civila. Hamasovci su tada oteli najmanje 210 talaca i odveli ih u Pojas Gaze.

 

Izraelske odbrambene snage (IDF) su već objavile smrt nekoliko komandanata Nukba brigade u vazdušnim udarima na Pojas Gaze koji su počeli nakon napada Hamasa. Među njima su Bilal al Kedra, koji je bio zadužen za Hamasov bataljon iz Kan Junisa i Ali Kadi, jedan od glavnih ljudi u Nukba brigadi.

 

Prema pisanju italijanskog lista Korijere dela sera, u operacijama Nili glavnu ulogu će imati Šin Bet, izraelska služba za unutrašnju bezbednost. Mosad će pružati podršku, pogotovo kada je meta u inostranstvu ili je neophodno uplitanje ove spoljne špijunske službe. Takođe se navodi da bi u akcije Nili mogli da se uključe i izraelski pomorski komandosi.

 

Šta je Nukba brigada?

Nukba brigada, poznata i kao Nukhba Force ili Al-Nukhba, je specijalna jedinica mornaričkih komandosa Hamasa. Izrael tvrdi da je ova jedinica predvodila operaciju Al-Aksa poplava 7. oktobra na početku rata između Izraela i Hamasa.

Hamas je formirao svoju pomorsku jedinicu oko 2010. godine nakon rata u Gazi (2008-2009) kako bi ojačao svoju borbu protiv Izraela i pomogao krijumčarenje oružja u Gazu morem. Njihove jedinice su pretrpele gubitke u ratu u Gazi 2014. godine1. Godine 2015. obučavani su i opremljeni u Iranu. Godine 2017. neki od njihovih članova su otišli da se pridruže Islamskoj državi na Sinajskom poluostrvu. U oktobru 2017. godine, Nukhba komandosi su bili među 14 terorista koji su poginuli kada se srušio tunel palestinskog Islamskog džihada.

 

Do 2018. godine ova jedinica je imala oko 1.500 članova.  Tokom rata između Izraela i Hamasa 2023. godine, 7. oktobra, u bici kod Zikima, pomorski komandosi Nukbe su iskrcali čamce na plaži Zikim i napali vojnu bazu Bahad. Nakon što su snage Hamasa pokrenule neselektivni napad na izraelske civile, ubivši više od 1.300 muškaraca, žena i dece, IDF ratni avioni su posebno ciljali Nukbu, sa namerom da ih sve ubiju.

 

Nukba brigada ima dugogodišnju istoriju delovanja i predstavlja značajan deo vojne strukture Hamasa.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading