"ŽIVOTI PALESTINACA SU MANJE VAŽNI OD IZRAELSKIH" Arapski lideri sa samita u Egiptu osudili GLOBALNI MUK, palestinski predsednik poručio Izraelu:"NEĆEMO OTIĆI!"

Autor:

Svet

21.10.2023

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Arapski lideri su na samitu u Kairu osudili dvonedeljno izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze, zahtevajući obnovu napora za postizanje mirovnog rešenja na Bliskom istoku i okončanje višedecenijskog ciklusa nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

"ŽIVOTI PALESTINACA SU MANJE VAŽNI OD IZRAELSKIH" Arapski lideri sa samita u Egiptu osudili GLOBALNI MUK, palestinski predsednik poručio Izraelu:"NEĆEMO OTIĆI!"

Foto: Tanjug/Egyptian Presidency Media Office via AP

Predsednik palestinske samouprave Mahmud Abas, rođen 26. marta 1935. godine, poznat kao Abu Mazen, je sadašnji predsednik Palestine i lider stranke FATAH. On je poručio da Palestinci neće biti raseljeni ili oterani sa svoje zemlje. “Izraelsko rukovodstvo mora jednom za svagda da shvati da Izrael nikada ne može napredovati ako je kao država utemeljen na nepravdi. Naša poruka Izraelcima je da želimo budućnost mira i bezbednosti i za njih i za Palestince. Nećemo otići, nećemo otići”, rekao je Abas na samitu.

Republika

Foto: Tanjug/Egyptian Presidency Media Office via AP

 

 

Jordanski kralj Abdulah je osudio ono što je nazvao “globalni muk” o izraelskim napadima na Pojas Gaze i ravnodušan pristup izraelsko-palestinskom sporu. “Poruka koju arapski svet čuje je da su životi Palestinaca manje važni od izraelskih”, rekao je jordanski suveren i dodao da su Jordanci ogorčeni i ožalošćeni aktima nasilja nad nevinim civilima u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u Izraelu.

Tokom iznenadnog, smrtonosnog upada Hamasa na teritoriju Izraela 7. oktobra poginulo je 1.400 ljudi zbog čega je Izrael obećao da će zbrisati “sa lica zemlje” tu militantnu grupu, a nakon toga u izraelskoj kontraofanzivi poginulo je više od 4.100 Palestinaca.

Samitu u Kairu nisu prisustvovali nemački kancelar Olaf Šolc i britanski premijer Riši Sunak8, a zvanični Pariz se nije oglašavao o dolasku francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Jedan visoki zvaničnik EU rekao je u petak da je bilo diskusija o zajedničkoj deklaraciji nakon samita, ali potvrdio je i da još uvek postoje “razlike” zbog čega je malo verovatno da će biti usvojen takav dokument iako su se i evropske zemlje zalagale da se usvoji jedinstven pristup krizi uz osudu napada Hamasa.

Republika

Foto: Tanjug/Egyptian Presidency Media Office via AP

 

 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izjavio je na današnjem mirovnom samitu u Kairu da osuđuje napad Hamasa na Izrael, upozorivši da taj akt nasilja ne opravdava “kolektivno kažnjavanje” stanovnika Pojasa Gaze koje sprovodi Izrae. Gutereš je pozivao da se zaštite civili od izraelskih udara i da se poštedi civilna infrastruktura, uključujući bolnice, škole i prostorije UN101112. On je ukazao na “širi kontekst” rata, rekavši da je rešenje za izraelsko-palestinski sukob i “jedini realni osnov za istinski mir i stabilnost” u priznavanju dve države.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading