ORBANOV SUSRET SA PUTINOM ŠOKIRAO NATO: Ambasadori u Budimpešti mu pripretili: "Izabrao si da staneš uz Rusiju!" Odgovor je bio BRUTALAN: "Od Rusa ste kupili 416 tona uranijuma!"

Autor:

Svet

21.10.2023

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasadori zemalja NATO-a u Mađarskoj održali su u četvrtak neplanirani sastanak zbog zabrinutosti zbog nedavnog susreta ruskog predsednika Vladimira Putina i mađarskog premijera Viktora Orbana u Pekingu, prenosi američki državni medij Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda.

ORBANOV SUSRET SA PUTINOM ŠOKIRAO NATO: Ambasadori u Budimpešti mu pripretili: "Izabrao si da staneš uz Rusiju!" Odgovor je bio BRUTALAN: "Od Rusa ste kupili 416 tona uranijuma!"

Foto: Tanjug/AP

Putin i Orban sastali su se 17. oktobra u kineskoj prestonici, tokom Foruma te zemlje Pojas i put. Bio je to prvi susret ruskog predsednika i mađarskog premijera od izbijanja sukoba u Ukrajini. Dvojica lidera su razgovarali o saradnji na polju isporuka nafte i gasa, kao i u oblasti nuklearne energije, rekao je za mađarsku agenciju MTI šef Orbanove pres službe Bertalan Havaši.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Okupljanje ambasadora bloka i izaslanika Švedske, čije članstvo u NATO tek treba da ratifikuju Turska i Mađarska, održano je u četvrtak u Budimpešti. Na sastanku su diplomate razgovarale o „bezbednosnoj zabrinutosti” u vezi sa „produbljivanjem odnosa” između Moskve i članice NATO-a i EU, rekao je za list Dejvid Presman, američki ambasador u Mađarskoj.

Presman je takođe primetio da Vašington očekuje od mađarske vlade da ozbiljno shvati ove „legitimne bezbednosne brige“, ​​nazivajući sastanak Putina i Orbana „zabrinjavajućim“.

U utorak, na dan sastanka, Presman je na Ks (bivši Tviter) postavio sliku na kojoj se Orban i Putin rukuju, uz natpis da je mađarski premijer izabrao da stane uz Rusiju „sam među našim saveznicima“.

U SAD su optužili Orbana da podriva jedinstvo Zapada zbog zaključivanja energetskih ugovora s Rusijom, pokušaja da ograniči pomoć Ukrajini, sprečavanja širenja NATO-a i javnih poziva Evropskoj uniji da ukine ekonomske sankcije protiv Rusije.

Sijarto: Zašto ste kupili uranijumod Rusa?

Ministar spoljnih poslova Peter Szijarto je komentarišći sastanak ambasadora naveo da se nada da je na sastanku ambasadora NATO bilo reči o kupovini 416 tona uranijuma, koje su SAD kupile od Rusije u prvoj polovini ove godine. Ministar spoljnih poslova je takođe napomenuo da je to dva i po puta više od prošlogodišnjeg.

Peter Sijarto je ranije rekao da je Orban pregovarao sa Putinom zarad mira, navode mađarski mediji.

Ambasada SAD: Zabrinuti smo zbog odnosa Mađarske sa Rusijom

Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog odnosa Mađarske sa Rusijom i smatraju odluku premijera Viktora Orbana da se susretne sa ruskim predsednik Vladimirom Putinom "problematičnom", saopštila je danas američka ambasada u Budimpešti.

"SAD su zabrinute zbog mađarskog odnosa sa Rusijom", naveo je ambasador SAD Dejvid Presman.

Ranije ove nedelje, Presman je na društvenoj mreži X (Tviter) naveo: "Mađarski lider bira da razgovara sa čovekom čije su snage odgovorne za zločine protiv čovečnosti u Ukrajini, i od svih naših saveznika, usamljen je u tome".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Britanska novinska agencija navodi da je Orban rekao Putinu tokom sastanaka u Pekingu da Mađarska nikada nije želela da se protivi Rusiji i da je pokušavala da očuva bilateralne odnose.

Orbanov šef osoblja Balaš Orban odbacio je američke kritike na platformi X, rekavši da je Mađarskoj "dosta ambasadorovog licemerja".

Mađarska želi da proširi poslovanje u Rusiji

Orbanov šef kabineta Gergelj Guljaš rekao je u sredu za kanal ATV da "ambasador SAD nije nadležan da određuje spoljnu politiku Mađarske jer je to posao mađarske vlade".

Tokom proteklih decenija, odnosi Moskve i Budimpešte su se „gradili isključivo na osnovu uzimanja u obzir interesa jednih drugih“, rekao je Putin tokom sastanka, napominjući da su odnosi Rusije sa mnogim evropskim zemljama „održavani i razvijeni“.

Prošlog septembra Orban je kritikovao sankcije EU Moskvi, tvrdeći da su „građani EU postali siromašniji, a Rusija nije pala na kolena“. On je pozvao na prekid vatre kako bi se okončao sukob u Ukrajini, ističući da ograničenja Rusiji štete ekonomiji EU.
 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading