ŠOKANTNO! IOTKRIVENI ZAKULISNI DOGOVORI: "Izrael će biti srećan ako Hamas preuzme vlast u Gazi"

Autor:

Svet

17.10.2023

16:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef izraelske vojne obaveštajne službe rekao je američkim diplomatama da bi njegova zemlja bila "srećna" da Hamas preuzme vlast u Pojasu Gaze, navodi se u depešama ambasade koje je objavio Vikiliks .

ŠOKANTNO! IOTKRIVENI ZAKULISNI DOGOVORI: "Izrael će biti srećan ako Hamas preuzme vlast u Gazi"

Foto: Tanjug/AP

Jadlin je ovo rekao 12. juna 2007, samo nekoliko dana pre nego što je islamistička grupa zbacila palestinske vlasti koje podržava Zapad iz Gaze.

Krvavo preuzimanje vlasti se naširoko smatralo jednim od najgorih neuspeha poslednjih godina za regionalnu stabilnost i međunarodne napore da se postigne mir između Izraela i Palestinaca. To je takođe izazvalo oštru eskalaciju tenzija između Izraela i Hamasa, i na kraju rezultiralo vojnim sukobima.

 

Ipak, tajna američka depeša, koja detaljno opisuje sastanak između Jadlina i američkog ambasadora u Izraelu, otkriva iznenađujuće nedostatak zabrinutosti kod šefa izraelske vojne obaveštajne službe.

 

„Iako ne predstavlja nužno konsenzus GOI [vlade Izraela], gospodin Jadlin je rekao da bi Izrael bio 'srećan' ako bi Hamas preuzeo Gazu jer bi ID [izraelska vojska] tada mogla da se nosi sa Gazom kao neprijateljskom državom," piše u dokumentu.

Depeša jasno pokazuje da je Jadlin takav ishod smatrao poželjnijim od situacije u kojoj je Izrael morao „da se nosi sa Hamasom kao nedržavnim akterom“.

Ovo otkriće je u suprotnosti sa javno izrečenom izraelskom politikom u to vreme. Druga diplomatska depeša iz istog perioda otkriva da je Fatah partija Mahmuda Abasa, predsednika palestinske vlasti koju podržava Zapad, zatražila od izraelskih snaga da napadnu Hamas u Pojasu Gaze.

Depeša rezimira sastanak održan 11. juna 2007. između Juvala Diskina, šefa izraelske službe unutrašnje bezbednosti Šin Bet, i američkog ambasadora u Izraelu. U njemu se citira gospodin Diskin koji je rekao:

Republika

Foto: Shutterstock, Ap

 

 

„Fatah je u veoma lošem stanju u pojasu Gaze. Dobili smo zahteve da obučavamo njihove snage u Egiptu i Jemenu. Želeli bismo da ih nateramo da prođu obuku koja im je potrebna i da budu moćniji, ali nemaju ko da ih vodi“.

U drugom pasusu, Diskin opisuje „očajnu“ situaciju lidera Fataha u Gazi: „Približavaju se situaciji sa nultom sumom, a ipak traže od nas da napadnemo Hamas. Ovo je novi razvoj događaja. Nikada nismo videli ovo pre."

Hamas je dugo optuživao Abasa i Fatah da stvaraju zajednički front sa SAD i Izraelom. 

BONUS VIDEO: 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading