RATA IZRAELA I HAMASA DONOSI HAOS U EVROPU? Preti novi talas islamističkog TERORA?

Autor:

Svet

17.10.2023

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dopuštajući ogroman priliv arapskih izbeglica na teritoriju Evropske unije, rukovodstvo EU je doprinelo prodoru radikalnih islamista, rekao je nemački politikolog Aleksandar Rar za ruski list Vzgljad, govoreći o najnovijem napadu u Briselu, tokom kog je napadač uzvikujući „Alahu Akbar“ pucao i ubio dvojicu švedskih državljana.

RATA IZRAELA I HAMASA DONOSI HAOS U EVROPU? Preti novi talas islamističkog TERORA?

Foto: Tanjug/AP

„Trenutni sukob između Izraela i Hamasa mogao bi da izazove novi talas islamističkog terora na ulicama Evrope. Što se sadašnja eskalacija duže bude nastavila, više će se rasplamsati strasti među muslimanskim stanovništvom u EU. Ovog puta su pobijeni švedski navijači“, rekao je nemački politikolog Aleksander Rar.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Sasvim je moguće da je na ovaj način terorista odgovorio na nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu. Snage bezbednosti raznih država članica EU već dugo upozoravaju građane: među ogromnim brojem izbeglica sa Bliskog istoka ima i opasnih ljudi koji mogu predstavljati pretnju našem društvu“, naglasio je on.

„Policije u evropskim zemljama pokušavaju da uhapse one koji krše zakon. Međutim, sve je teže kontrolisati situaciju. Mnogi građani EU sve češće postavljaju pitanje: zašto lokalne vlasti ne mogu da zatvore ili proteraju potencijalnog ubicu iz EU? Ogorčenje javnosti postepeno raste“, napominje izvor.

„Trenutna situacija dovodi do povećanja rejtinga krajnje desnih partija. Osim toga, države istočne Evrope imaju dobru priliku da uvrede svoje zapadne kolege pominjanjem da nemaju islamiste, jer su sva vrata za izbeglice iz arapskog sveta zatvorena“, rezimira Rar.

Ranije se u Briselu dogodio teroristički napad tokom kojeg je napadač uzvikujući „Alahu Akbar“ pucao i ubio dvojicu švedskih državljana. Tragedija se dogodila uoči utakmice na Evropskom prvenstvu 2024. Poginuli su navijači koji su u Belgiju došli da bodre svoj tim. Kao rezultat incidenta, nivo pripravnosti u glavnom gradu države je podignut na četiri od pet.

Premijer Aleksandar De Kru je takođe izrazio saučešće svom švedskom kolegi Ulfu Kristersenu. „Naše misli su sa porodicama i prijateljima onih koji su izgubili voljene. Kao bliski partneri, zajedno se borimo protiv terorizma“, naglasio je on. Pored toga, pres služba UEFA je saopštila da je otkazan meč reprezentacija Belgije i Švedske.

Republika

Foto: Tanjug-AP

 

 

Kasnije su se informacije o napadaču pojavile u lokalnim medijima . Ispostavilo se da je to izvesni 45-godišnji Abdesalem, koji živi u Šarbeku i poreklom je iz Tunisa. Ističe se da je i pre incidenta bio poznat obaveštajnim službama po svojim radikalnim islamističkim stavovima. Kasnije je televizija VRT javila da je osumnjičeni neutralisan u jednom briselskom kafiću.

Ovo nije prvi teroristički napad u Evropi od početka sukoba između Izraela i Hamasa. U petak je nepoznati napadač sa oštrim oružjem napao školu u gradu Arasu na severu Francuske, ubivši učiteljicu i ranivši nekoliko ljudi. Prema Parisien-u , ispostavilo se da je osumnjičeni rodom iz Čečenije. Tokom napada, on je takođe vikao „Alahu Akbar!“

Kasnije je šef francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Džerald Darmanin rekao da je napad na licej u Arasu posledica eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba. U zemlji je uveden režim terorističke pretnje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading