U PUTINOVOJ PAKLENOJ ZAMCI 50.000 UKRAJINACA! Ruska vojska zatvara obruč oko utvrđenog grada Avdejevke

Autor:

Svet

14.10.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se taj kotao zatvori, vojnici će biti pobijeni ili će morati da se predaju, ocenjuje bivši analitičar CIA Lari Džonson.

U PUTINOVOJ PAKLENOJ ZAMCI 50.000 UKRAJINACA! Ruska vojska zatvara obruč oko utvrđenog grada Avdejevke

Foto: Tanjug AP

Ruska vojska namamila je oružane snage Ukrajine u pakleni kotao u Avdejevki, javljaju zapadni izvori koji procenjuju da bi pad ovog utvrđenog grada mogao da bude jedan od najtežih poraza snaga Kijeva od početka ruske agresije.

Prema rečima Larija Džonsona, bivšeg analitičara CIA, ukrajinska vojska koja se nalazi u ovom industrijskom srcu Donbasa nema mogućnosti da dopuni zalihe i ima samo dva izlaza.

- Kada se taj kotao zatvori, vojnici će biti ili pobijeni ili će morati da se predaju. Bojim se da bi mogao da se ponovi Bahmut i da će broj žrtava možda biti i do 50.000 Ukrajinaca - rekao je Džonson.

Republika

Foto: Tanjug AP

Lari Džonson

KILOMETRI TUNELA

Ruska vojska preuzela je inicijativu nakon što je posle četiri meseca potpuno zamrla ukrajinska kontraofanziva. Avdejevki preti ista sudbina kao Bahmutu, a to je klanica u krvavim uličnim borbama. Ovaj grad je opkoljen s tri strane i snabdeva se samo jednim putem, koji Rusi nameravaju da preseku.

Napad je počeo vazdušnim napadom klizećim bombama od 1.500 kilograma, koje su raznele ukrajinske prednje položaje i železničku stanicu Očeretino, gde su se nalazile rezerve branilaca i preko koje su dovozili ratni materijal. Ukrajinci su se sklonili u šumarke, pa su Rusi prešli sa severa železničku prugu i došli do sela Berdiči. Ako ga zauzmu, imaće kao na dlanu put kojim se Ukrajinci snabdevaju. Takođe, Rusi su zauzeli uzvišenje iznad grada i to iskoristili da navode samohodne haubice 203 milimetra na kompleks koksare, koja je postala ničija zemlja pošto se ukrajinski garnizon povukao iz ruševina.

Od 2014. ukrajinske oružane snage su iskopale kilometre tunela, postavile mine i opremile betonske podzemne bunkere. Smatralo se da je Avdejevka neosvojiva sve do 10. oktobra u pet sati ujutro, kada je više od 200 artiljerijskih cevi i solncepeka (višecevnog raketnog bacača koji prži sve pred sobom) otvorilo vatru na ukrajinske položaje. Udare su izvodile teške bombe FAB-500 i FAB-1.500. Ovo je oružje strašne razorne moći, namenjeno, između ostalog, da uništi podzemne komunikacije. Takođe, ranije se avijacija gotovo nikada nije koristila na ovom delu fronta.

GRAD U PLAMENU

Bivši poslanik Vrhovne rade, a sada vojnik na frontu Jegor Firsov, rekao je da Rusi napadaju u grupama od šest do osam boraca:

- Koriste sve što možete zamisliti, počevši od malih artiljerijskih napada, pa do masovnih vazdušnih napada na Avdejevku i sva predgrađa. Na frontu sam godinu i po dana, ali dosad nisam u jednom danu video dejstvo dva solncepeka.

Republika

Foto: Tanjug AP

Jegor Firsov

 

Vitalij Barabaš, načelnik avdejevske vojne uprave, rekao je ukrajinskoj nacionalnoj televiziji da ruske snage imaju značajne rezerve osoblja i opreme.

- Avdejevka je potpuno u plamenu. Pucaju, koristeći sve što imaju. Bolnica je ponovo pod vatrom, kao i administrativna zgrada i volonterski centar - rekao je Barabaš.

General Sirski: Teška situacija kod Kupjanska

Situacija duž severnog dela ukrajinskog istočnog fronta u pravcu Kupjanska se proteklih dana znatno pogoršala, izjavio je juče komandant ukrajinskih kopnenih snaga general Oleksandr Sirski.

- Ruske snage svakog dana izvode desetine napada, ali naše trupe drže položaje - rekao je Sirski.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Oleksandr Sirski

Stigli i vagnerovci

Prema ruskim izvorima, najamnici "Vagnera" dovedeni su iz Belorusije u Avdejevku da bi do Nove godine zauzeli grad, što bi izazvalo povlačenje ukrajinske linije odbrane, koja se u ovom sektoru proteže daleko na jug, do Ugljedara. Zato su Rusi udarili duž celog fronta i napadaju na nekoliko pravaca da bi sprečili Ukrajince da prebacuju jedinice s drugih delova ratišta. Ipak, navodi se da je Kijev uspeo da dovede delove šest brigada u Avdejevku, kojima preti opkoljavanje.

Zatvaranje svih izlaza za odstupanje

Vojni stručnjak Stanislav Krapivnika smatra da zauzimanje Avdejevke neće biti lako jer su Ukrajinci u tom gradiću koksa i hemijske industrije osam godina gradili podzemne komunikacije i bunkere.

- U završnoj fazi, Avdejevka će biti podeljena na sektore. Jedne jedinice će prema centru nadirati s juga, a druge sa severa sa zadatkom da je prepolove. Kad se to dogodi, počeće rasecanje na podsektore. To će braniocima potpuno zatvoriti sve izlaze za odstupanje - kaže Krapivnika i dodaje:

- Ako u gradu nema civila, Avdejevka može postati drugi Bahmut. Međutim, ona je veće ukrajinsko utvrđenje od Bahmuta, koji je kijevski režim koštao gubitka od 50.000 do 60.000 vojnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading