PRE IZRAELACA UBIJALI SU SRBE: Pripadnici Hamasa učestvovali u ratu u Bosni, a bili su i deo OBAVEŠTAJNE SLUŽBE Alije Izetbegovića!

Autor:

Svet

10.10.2023

14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije tajna da su se Hamasovci devedesetih godina nesmetano šetkali po Bosni i Hercegovini gledajući kako da obave zadatke za koje su unajmljeni

PRE IZRAELACA UBIJALI SU SRBE: Pripadnici Hamasa učestvovali u ratu u Bosni, a bili su i deo OBAVEŠTAJNE SLUŽBE Alije Izetbegovića!

Foto: Tanjug/AP

Islamski pokret otpora, poznatiji u svetu kao Hamas ovih dana ponovo puni stupce novina posle brutalnog napada na Izraelce.

Prema poslednjim brojkama više od 900 Izraelaca ubijeno je tokom talasa napada u južnom i centralnom delu zemlje.

Hamas vlada Gazom od 2007. godine otkako je izbio kratki građanski rat sa snagama lojalnim pokretu Fatah koji je predvodio predsednik Mahmud Abas. Isti taj Hamas nije samo delovao u pojasu Gaze i po Izraelu.

Prema mnogobrojnim podacima iz bliže i nama bolnije prošlosti, pripadnici Hamasa učestvovali su i u ratu u Bosni i Hercegovini pomažući vojsku Alije Izetbegovića.

Prema rečima člana Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoja Margetića, visoki oficiri Hamasa učestvovali su u ratu na Balkanu.

- Bili su locirani na području centralne Bosne. Nekoliko njih učestvovalo je u logističkom centru Armije BiH u Visokom. Pripadnike Hamasa koordinisao je visoki oficir Armije BiH Majed Mafalani, poreklom Sirijac. Pripadnici Hamasa bili su sastavni deo komandnih centara Armije Bosne i Hercegovine a jedno vreme su činili i deo njene obaveštajne službe - rekao je svojevremeno Margetić.

Republika

Foto: Tanjug,

Hamas je do temelja uništio neka mesta u Izraelu

Nije tajna da su Hamas i teroristi Osame Bin Ladena i posle okončanja rata u BiH bili na području te zemlje.

Tada je ispred kafea "Feniks" u Turbetu kod Travnika pronađeno pismo u kome "Islamska teroristička organizacija Sarajevo", odnosno lokalni ogranak Hamasa iz Turbeta, upozorava na buduće terorističke akcije usmerene na tamošnje Hrvate, "ustaše", policiju i "otpadnike od islama". Letak je ostavljen na vetrobranskom staklu automobila mladića hrvatske nacionalnosti, preneo je Glas Srpske.

- Sama pojava Hamasa u srednjoj Bosni dovoljan je znak za uzbunu. U policiji i u IPTF-u su potvrdili da znaju da je pomenuto delo akt mudžahedina, pripadnika Hamasa - pisala je tada štampa u BiH i Hrvatskoj.

Iako je američki Stejt department još tada stavio BiH na spisak zemalja u kojima deluju terorističke organizacije  i zatražio proterivanje iz BiH vođa islamskih dobrovoljaca koji su tokom rata u BiH došli da pomognu "braći po veri", to do danas nije učinjeno.

Pre petnaestak godina, sadašnji predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo podrške Izraelu navevši da se u pojasu Gaze ne vodi rat dve suprotstavljene strane, već izraelske države i vojske s jedne i terorističke organizacije s druge strane.

U osnivačkoj povelji Hamasa objavljenoj 1988, poziva se na uništenje Izraela, iako su vođe Hamasa povremeno nudile dugotrajna primirja u zamenu za to da Izrael pristane na palestinsku državu na teritoriji okupiranoj tokom rata 1967. godine.

Pored Izraela, Hamas je proglašen za terorističku organizaciju u SAD, EU, Kanadi, Egiptu i Japanu. Hamas je deo regionalnog saveza koji čine Iran, Sirija, šiitska islamistička grupa Hezbolah u Libanu i svi oni se protive američkoj politici na Bliskom istoku i Izraelu.

Hamasovo najjače uporište je u Gazi, ali ima pristalice svuda na Palestinskim teritorijama, a njegove vođe borave u zemljama širom Bliskog istoka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading