PRETI KATASTROFA NESAGLEDIVIH RAZMERA: Ukrajinci minirali hidroelektranu Kremenčug da bi optužili Ruse? Ako voda krene...

Autor:

Svet

07.10.2023

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kijevski režim je minirao hidroelektranu Kremenčug da bi izvršio provokaciju protiv Rusije po „scenariju Kahovskog“, rekao je za RIA Novosti predstavnik ruskih bezbednosnih snaga.

PRETI KATASTROFA NESAGLEDIVIH RAZMERA: Ukrajinci minirali hidroelektranu Kremenčug da bi optužili Ruse? Ako  voda krene...

Foto: Tanjug/AP

„Pristigle su informacije o miniranju i mogućoj eksploziji hidroelektrane Kremenčug kako bi se stvorila napetost u javnosti i optužila ruska vojska za napad“, rekao je on. Prema rečima sagovornika agencije, ruske snage bezbednosti su ovu informaciju dobile od ukrajinskog vojnog osoblja koje čuva perimetar elektrane.

Hidroelektrana Kremenčug nalazi se u gradu Svetlovodsk, Kirovogradska oblast. Ovo je treća etapa Dnjeparske kaskade ukrajinskih hidroelektrana. Ukupan kapacitet njegovih 12 turbina je 700 megavata. Brana stanice formira rezervoar Kremenčug, a kroz njega prolaze putevi i železničke pruge.

Ukrajina je već napravila provokaciju eksplozijom Dnjeparske kaskade i optužbama na račun Rusije – u noći 6. juna udari ukrajinskih oružanih snaga doveli su do uništenja gornjeg dela hidroelektrane Kahovka. Počelo je neregulisano ispuštanje vode, potpuno su poplavljeni gradovi Novaja Kahovka, Aleški, Golaja Pristan, desetine sela i gradova. Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak povodom terorističkog napada.

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, jedan od ciljeva ovog napada bio je da se Krim liši vode. Predsednik Vladimir Putin nazvao je akcije Kijeva varvarskom akcijom i napomenuo da je to dovelo do ekološke i humanitarne katastrofe velikih razmera. Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je Ukrajina odlučila da digne hidroelektranu u vazduh zbog slabljenja svojih pozicija u pravcu Hersona.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading