JERMENI U KARABAHU STRAHUJU OD ETNIČKOG ČIŠĆENJA Svi spremni da odu: "Sudbina našeg jadnog naroda ući će u istoriju kao sramota za ceo civilizovani svet"

Autor:

Svet

24.09.2023

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savetnik predsednika separatističke oblasti Nagorno-Karabah, David Babajan, izjavio je da će oko 120.000 Jermena napustiti Nagorno-Karabah i preseliti se u Jermeniju.

JERMENI U KARABAHU STRAHUJU OD ETNIČKOG ČIŠĆENJA Svi spremni da odu: "Sudbina našeg jadnog naroda ući će u istoriju kao sramota za ceo civilizovani svet"

Foto: Tanjug/AP

Razlog za odlazak je njihova odluka da ne žive u sastavu Azerbejdžana, kao i strah od mogućeg etničkog čišćenja. Babajan tvrdi da će čak 99,90% Jermena napustiti ovu teritoriju.

Njegove reči izražavaju duboku zabrinutost i očaj zbog sudbine jermenskog naroda u Nagorno-Karabahu. On takođe ističe da je u toku proces predaje oružja etničkih Jermena iz ovog regiona.

"Sudbina našeg jadnog naroda ući će u istoriju kao sramota za jermenski narod i za ceo civilizovani svet", rekao je.

Nagorno-Karabah je teritorija koja je međunarodno priznata kao deo Azerbejdžana, ali nije bila pod kontrolom Bakua od ranih 1990-ih nakon sukoba između Jermenije i Azerbejdžana. Međutim, Azerbejdžan je ponovo zauzeo delove teritorije Nagorno-Karabaha u ratu 2020. godine, što je dovelo do prinudnog prekida vatre koji su Jermeni proglasili 20. septembra nakon 24-časovne vojne operacije mnogo brojnije azerbejdžanske vojske.

Azerbejdžan tvrdi da će garantovati prava Jermena u Nagorno-Karabahu i integrisati ovu teritoriju. S druge strane, Jermenija je saopštila da je više od 200 ljudi ubijeno, a 400 ranjeno u azerbejdžanskoj vojnoj operaciji u Nagorno-Karabahu.

U međuvremenu, jermenski premijer Nikol Pašinjan je izjavio da je Jermenija spremna da prihvati sve etničke Jermene iz Nagorno-Karabaha koji nameravaju da napuste ovu teritoriju.

"Jermeni iz Nagorno-Karabaha i dalje se suočavaju sa opasnošću etničkog čišćenja. Humanitarna pomoć je poslednjih dana stigla u Nagorno-Karabah, ali to ne menja situaciju. Naša vlada će s ljubavlju dočekati braću i sestre iz Nagorno-Karabaha", rekao je Pašinjan, preneo je TASS.

Republika

Foto: Wikipedia-Nagorno-Karabakh

 

 

On je izrazio zabrinutost zbog opasnosti od etničkog čišćenja koje pretežno jermensko stanovništvo Nagorno-Karabaha može doživeti. Ovo je jasna poruka da će Jermenija pružiti podršku svojim sunarodnicima u teškim vremenima.

Pašinjan takođe nije oklevao da kritikuje dosadašnje bezbednosne saveze u kojima je Jermenija učestvovala, posebno Rusiju, koja je bila njihov glavni saveznik. Ovo ukazuje na dublje promene u spoljnoj politici Jermenije i njihovoj potrebi za novim pristupom u očuvanju interesa i bezbednosti njihovog naroda.

U zaključku, situacija u Nagorno-Karabahu ostaje napeta, a odluka Jermena da napuste ovu teritoriju iz straha od etničkog čišćenja ima duboke implikacije za budućnost regiona. Jermenija je spremna da podrži svoje sunarodnike u njihovim naporima da pronađu siguran dom, dok Azerbejdžan nastoji da integriše Nagorno-Karabah pod svojom kontrolom. Ovi događaji imaju potencijal da oblikuju budućnost ovog kontroverznog regiona i odnosa između susednih zemalja.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading