POBEDNIK VEĆ POZNAT? Rusija se neće mešati? Kremlj smatra da je Jermenija IZDALA! Karabah brzo pada u ruke Azerbejdžana?

Autor:

Svet

19.09.2023

14:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Azerbejdžan je počeo "lokalne antiterorističke aktivnosti" u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha naseljenom Jermenima, saopštilo je danas azerbejdžansko ministarstvo odbrane, navodeći da se akcija sprovodi u cilju "suzbijanja provokacija velikih razmera" i "proterivanja jermenskih trupa".

POBEDNIK VEĆ POZNAT? Rusija se neće mešati? Kremlj smatra da je Jermenija IZDALA! Karabah brzo pada u ruke Azerbejdžana?

Foto: Tanjug-AP

Razlog za izbijanje neprijateljstava je današnja eksplozija na autoputu Ahmedbejli-Fuzuli-Šuša kao posledica eksplozije mine, koju su navodno „unapred postavljene u terorističke svrhe od strane izviđačko-diverzantskih grupa jerrmenskih oružanih snaga u ekonomskom regionu Karabaha u Azerbejdžanu“.

 

Osim toga, istog dana, prema azerbejdžanskom ministarstvu odbrane, dignut je u vazduh automobil u kome su se nalazila azerbejdžanska vojnika.

 

„U cilju obezbeđivanja odredbi Trojne izjave, suzbijanja provokacija velikih razmera u ekonomskom regionu Karabaha, razoružanja i povlačenja jermenskih oružanih snaga sa naših teritorija, neutralizacije njihove vojne infrastrukture, obezbeđenja bezbednosti civilnog stanovništva koje se vraća u teritorija oslobođenih od okupacije, državnih službenika uključenih u građevinsko-restauratorske radove i naših vojnih lica, kao i obnavljanja ustavnog sistema Republike Azerbejdžan, u regionu su pokrenute lokalne antiterorističke mere“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da su u okviru mera upotrebom visokopreciznog naoružanja „na liniji fronta i u dubini onesposobljeni položaji formacija armenskih oružanih snaga, njihova dugotrajna vatrena mesta, kao i borbena sredstva i vojni objekti. ”

 

Navodi se da su o početku operacije obavešteni komanda mirovnog kontingenta Ruske Federacije i rukovodstvo Tursko-ruskog centra za praćenje.

 

Na snimku snimljenom u Stepanakertu čuje se kanonada. Osim toga, azerbejdžanski bespilotne letelice lete iznad glavnog grada NKR i pokušavaju da ih pogode malim oružjem.

„Primaju se informacije o streljačkim borbama između Oružanih snaga Azerbejdžana i Odbrambene vojske Arcaha u oblasti Šuši. Azerbejdžanski resursi najavljuju napredak u pravcu Stepanakerta. Jermenski izvori demantuju ovu informaciju. Azerbejdžanski bespilotne letelice aktivno deluju u oblasti glavnog grada Arcaha. Još nije bilo reakcije zvaničnog Jerevana“, piše vojni dopisnik Jurij Kotenok na svojoj javnoj stranici.

Vojni bloger Jurij Podoljak predviđa pobedu Bakua.

„Tako se dogodilo. Upravo sada Azerbejdžan udara na jermensku protivvazdušnu odbranu u Karabahu, a s obzirom na aktuelnu spoljnopolitičku situaciju, ova jermenska enklava je osuđena na propast. Nakon otvorenog proameričkog kursa u spoljnoj politici koje je izabralo rukovodstvo Jermenije, i u vezi sa tim, verovatnog „pranja ruku“ od strane Rusije (a statut ODKB se ne primenjuje na ovu teritoriju), nije teško pretpostaviti šta će se dalje dešavati.

Jermenska vojska se neće mešati. Azerbejdžanska vojska, ako je niko politički ne zaustavi vrlo brzo će razbiti „oružane snage Arcaha“, smatra Podoljak.

Ekspert Centra za vojno-političko novinarstvo Boris Rožin napominje da je Azerbejdžan u prvoj fazi operacije angažovan na suzbijanju jermenske protivvazdušne odbrane i elektronskog ratovanja kako bi ostvario potpunu nadmoć u vazduhu i obezbedio vazdušno pokrivanje za dejstva pešadije i opreme.

 

„Uzimajući u obzir činjenicu da protivvazdušna odbrana i elektronsko ratovanje Jermenije u Karabahu nisu ojačali od rata 2020. godine, nema razloga da se veruje da Azerbejdžan neće moći da postigne ono što želi. Sa osvajanjem vazdušne prevlasti, najverovatnije će početi masovna upotreba municije protiv koncentracije jermenske ljudstva i opreme“, piše Rožin.

 

Moskovski politikolog Sergej Markov događaje u Karabahu naziva „zvučnim šamarom u lice Sjedinjenih Država“

„Na kraju krajeva, upravo sada američka vojska izvodi vežbe u Jermeniji. Rukovodstvo Jermenije je odavno izdalo Rusiju, a glavni prijatelji Jermenije su sada ruski neprijatelji Francuska, EU i SAD. […] Karabah. Treći karabaški rat, očigledno, neće dugo trajati i završiće se potpunom pobedom Azerbejdžana“, smatra Markov.

Važno je napomenuti da je jermensko Ministarstvo odbrane u svom saopštenju navelo da je na granici sa Azerbejdžanom sve stabilno i mirno. Odnosno, najverovatnije, jermenska vojska neće priteći u pomoć snagama Karabaha.

 

Istovremeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Moskva nije dobila nijedan predlog Turske za održavanje kvadrilateralnog sastanka o Karabahu.

 

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Rusija sada vodi kontakte o situaciji u Nagorno-Karabahu, uključujući i Azerbejdžan. Prema njenim rečima, kasnije će se pojaviti zvanično saopštenje. Ali azerbejdžansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će se rat nastaviti do potpunog povlačenja jermenske vojske iz Karabaha i likvidacije statusa republike.

 

Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije pozvalo je Savet bezbednosti UN i ruske mirovne snage da preduzmu mere za zaustavljanje neprijateljstava Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu. Rusija poriče da je unapred obaveštena o ofanzivi Azerbejdžana, kaže da je obaveštena samo nekoliko minuta pre nego što se to dogodilo.

 

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana optužilo je danas, kako je navedeno, "nelegalne jermenske oružane grupe" da su ometale GPS navigaciju putničkog aviona koji je leteo iz Tbilisija u Gruziji za Baku.

 

Jermeni u Karabahu rekli su da je ta tvrdnja "apsolutno lažna" i da je osmišljena da odvrati pažnju od, kako su naveli, "humanitarne katastrofe" koja je izazvana nezakonitom blokadom regiona Nagorno-Karabaha koju sprovodi Azerbejdžan.

 

U Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije pod kontrolom Bakua od ranih 1990-ih nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana. Azerbejdžan je ponovo zauzeo delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega u ratu 2020. godine. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading