JERMENI SE PREDALI: Postignut dogovor o prekidu vatre i povlačenju trupa, Nagorno Karabah se vraća u sastav Azerbejdžana!

Autor:

Svet

20.09.2023

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 13:00 po jerevanskom vremenu, neprijateljstva u Arcahu (Nagorno Karabahu). Arcah je pristao na pregovore jer nema ničiju podršku, čak ni Jermenije.

JERMENI SE PREDALI: Postignut dogovor o prekidu vatre i povlačenju trupa, Nagorno Karabah se vraća u sastav Azerbejdžana!

Foto: Tanjug/AP

Postignut je dogovor o povlačenju „preostalih jedinica i vojnog osoblja Oružanih snaga Republike Jermenije“ i raspuštanju i potpunom razoružavanju oružanih formacija „ Vojske odbrane Nagorno-Karabaha“ i povlačenje teške opreme i naoružanja sa teritorije Nagorno-Karabaha u cilju njihovog što bržeg raspuštanja, kaže se u poruci Glavnog odeljenja za informisanje kabineta predsednika Arcaha objavljene na Fejsbuk stranici Informativnog štaba Arcaha.

Republika Azerbejdžan je 19. septembra započela ofanzivu velikih razmera duž linije dodira sa Republikom Arcah, izvršivši masovne artiljerijske i vazdušne udare.

Analiza delovanja Oružanih snaga Azerbejdžana pokazuje da je postavljen zadatak da se Arcah podeli i nanese nepopravljiva šteta njegovom egzistenciji.

"Tokom dvodnevnih upornih borbi, jedinice Oružanih snaga Arcaha herojski su se branile od višestruko nadmoćnijeg neprijatelja u ljudstvu i vojnoj tehnici, nanevši mu najveće gubitke. Nažalost, i arcaška strana ima gubitke i ranjene, a u pojedinim oblastima neprijatelj je uspeo da se probije do borbenih položaja Odbrambene vojske i preuzme kontrolu nad nizom visova i strateških putnih čvorišta. U sadašnjoj situaciji, akcije međunarodne zajednice na okončanju rata i rešavanju situacije su nedovoljne.

Uzimajući sve ovo u obzir, vlasti Republike Arcah prihvataju predlog komande ruske mirovne misije o prekidu vatre.

Vlasti Arcaha prihvataju predlog komande RMK o potpunom prekidu vatre

1. Posredovanjem komande ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u Nagorno-Karabahu, postignut je dogovor o potpunom prekidu ratnih dejstava od 13 časova 20. septembra 2023. godine.

2. Postignut je dogovor o povlačenju preostalih jedinica i vojnog osoblja Oružanih snaga Republike Jermenije iz zone razmeštaja ruskog mirovnog kontingenta i raspuštanju i potpunom razoružanju oružanih formacija Odbrane Nagorno-Karabaha. armije i povlačenje teške tehnike i naoružanja sa teritorije Nagorno-Karabaha u cilju njihovog što bržeg zbrinjavanja.

3. Pitanja koja je pokrenula azerbejdžanska strana o reintegraciji, obezbeđivanju prava i bezbednosti Jermena iz Nagorno-Karabaha, kao i pitanja obezbeđivanja sredstava za život stanovništva Nagorno-Karabaha u okviru Ustava Azerbejdžana, prema o postignutom sporazumu će se razgovarati na sastanku između predstavnika lokalnog jermenskog stanovništva i predstavnika centralnih vlasti Republike Azerbejdžan, koji će se održati u gradu Jevlah 21. septembra 2023. godine i tokom narednih sastanaka“, kaže se u poruci Glavnog odeljenja za informisanje kabineta predsednika Arcaha objavljene na Fejsbuk stranici Informativnog štaba Arcaha.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading