PUTIN I KIM KREĆU U TRKU NA ŽIVOT I SMRT: Zajedno kreću protiv RATNE INDUSTRIJE NATO! Uz rusku pomoć, Severna Koreja može napraviti ZASTRAŠUJUĆE ORUŽJE!

Autor:

Svet

14.09.2023

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izveštavanje o sastanku između ruskog predsednika Vladimira Putina i lidera Severne Koreje Kima Jong Una može se najbolje opisati kao trka za naslovne strane. Dvojica lidera su održali ono što Kremlj naziva "vrlo suštinskim" razgovorima u sredu, ali osim nekoliko prilika za fotografisanje, još uvek nemamo pojma šta se dešavalo iza zatvorenih vrata, piše CNN.

PUTIN I KIM KREĆU U TRKU NA ŽIVOT I SMRT:  Zajedno kreću protiv RATNE INDUSTRIJE NATO! Uz rusku pomoć, Severna Koreja može napraviti ZASTRAŠUJUĆE ORUŽJE!

Foto: Tanjug/AP

Putin i Kim stisnuli su ruke na Kosmodromu Vostočni u ruskoj oblasti Amur; lider Severne Koreje dobio je vožnju u Putinovoj ruskog proizvodnje limuzini Aurus; i Kim je nazdravio svom kolegi - govor diktatora je izgledao kao podrška Putinovom iscrpljujućem ratu protiv Ukrajine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Međutim, obe strane nisu održale konferenciju za štampu i nisu izdale saopštenje. Nikakvi sporazumi nisu javno objavljeni. Razumevanje pravog zaključka sa samita na Dalekom istoku Rusije biće izazov, iako su globalni ulozi prilično visoki.

U juliju je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otputovao u Pjongjang s očiglednim spiskom za kupovinu. Nakon godinu i po intenzivnih borbi u Ukrajini, zalihe municije Rusije su ozbiljno ispražnjene, i američki zvaničnici su upozorili da Severna Koreja i Rusija razmatraju moguće dogovore za obnovu zaliha za rat protiv Ukrajine.

Severna Koreja ima značajan arsenal na Korejskom poluostrvu. Ako ovo dogovara u Rusiji - i do sada nismo videli dokaz da je takav sporazum postignut - to bi predstavljalo ulazak Pjongjanga u trku s ratnom industrijom članica SAD-a i NATO-a, koje postepeno, ali sigurno, opskrbljuju Ukrajinu municijom koja joj je potrebna za borbu protiv Rusije. To je trka života i smrti, pri čemu Putin očigledno računa na opadanje podrške Ukrajini kako SAD ulazi u predsedničku izbornu sezonu.

I postoji potencijal za nešto zauzvrat za Pjongjang. Kimov režim je duboko izolovan: Višekratne sankciije su usmereni prema Severnoj Koreji zbog njenih nuklearnih i balističkih programa. Čak i Rusija je ranije podržala sankcije protiv Severne Koreje.

Međutim, Putin izgleda kao da pruža potencijalnu slamku spasa Kimu dok se njegova vlada suočava sa sankcijama zbog invazije na Ukrajinu, očigledno nudeći kao šargarepu pristup ruskoj tehnologiji.

Na poseti kosmodromu, novinar je pitao Putina da li će Rusija pomoći Severnoj Koreji "da lansira svoje satelite i rakete" - na što je Putin odgovorio: "Baš zbog toga smo ovde."

"Vođa Severne Koreje pokazuje veliko interesovanje za svemir, za raketu, i pokušavaju da razviju svemirski program. Pokazaćemo naše nove objekte", rekao je Putin.

Interesovanje Kima za to može zvučati prilično bezazleno. Ali Putinov način izražavanja podseća na staru šalu koja se pripisuje komičaru Mortu Sahu o Vernheru fon Braunu, nemačkom naučniku za rakete koji je pionirao balističku tehnologiju nacističke Nemačke tokom Drugog svetskog rata: "Nameračio se na zvezde, ali ponekad je pogodio Englesku."

Doprinos fon Brauna tehnologiji raketa i američkom svemirskom programu dobro je dokumentovan. Njegov rad je otvorio put kako za istraživanje svemira, tako i za razvoj međukontinentalnih balističkih raketa sposobnih da nose nuklearno oružje širom sveta.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Dakle, još uvek se suočavamo sa velikom nepoznanicom kada je u pitanju potencijalna razmena tehnologije između Severne Koreje i Rusije. SAD veruje da je Pjongjang već odigrao ulogu u ratu u Ukrajini, opskrbljujući rusku plaćeničku grupu Vagner oružjem.

Jevgenij Prigožin, osnivač Vagnera, odbacio je ovu tvrdnju kao "ništa više od glasina i špekulacija" pre nego što mu je avion pao prošlog meseca.

Ako Rusija prenosi ovu tehnologiju za lansiranje Severnoj Koreji, svet je možda svedok širem globalnom uticaju najvećeg kopnenog rata u Evropi od 1945. godine. A susret dve izopšteničke države može imati neočekivane i opasne ishode.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading