OPASAN PO ZDRAVLJE! Francuska zabranila prodaju AJFONA 12 i naredila povlačenje i prodatih uređaja! "PRAVILA VAŽE ZA SVE PA I ZA EPL"!

Autor:

Svet

13.09.2023

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nadam se da u Epl imaju osećaj odgovornosti i da će poštovati pravila... Dok to ne učine, naređujem povlačenje sa tržišta svih ajfona 12. Pravilo je isto za sve, uključujući i digitalne divove - rekao jeministar telekomunikacija.

OPASAN PO ZDRAVLJE! Francuska zabranila prodaju  AJFONA 12 i naredila povlačenje i prodatih uređaja! "PRAVILA VAŽE ZA SVE PA I ZA EPL"!

Foto: Shutterstock

Francuska je naredila kompaniji Epl da povuče sa tržišta ajfon12, kao i povlačenje već kupljenih telefona, nakon što su testovi otkrili da ovaj model emituje zračenje koje premašuje novo odobren od strane Evropske unije.

Ministar telekomunikacija Žan-Noel Barot zapretio je da će prisiliti tehnološkog diva da povuče svaki uređaj iz prometa.

Ultimatum je usledio nakon što je ANFR, francuski nadzornik radijacije, sproveo testove koji su pokazali da je "specific absorption rate" (Sar) pametnog telefona veći od zakonski dopuštenog unutar bloka.

Epl je za BBC rekao da će osporiti odluku regulatora, insistirajući na tome da je njegov uređaj u skladu s pravilima o zračenju postavljenim u celom svetu.

Kompanija je navodno dostavila francuskom regulatoru više testova koje su sproveli njeni inženjeri i nezavisne laboratorije kako bi dokazali svoju tvrdnju.

"Pravilo važi za sve, pa i za Epl"

Ministar Barot je rekao kako veruje da bi se problem mogao rešiti "jednostavnim ažuriranjem softvera" i dodao da se uzda u "osećavj odgovornosti kompanije".

- Nadam se da u Epl imaju osećaj odgovornosti i da će poštovati pravila... Dok to ne učine, naređujem povlačenje sa tržišta svih ajfona 12. Pravilo je isto za sve, uključujući i digitalne divove - rekao je on.

Odluka je stupila na snagu juče, a od danas su inspektori krenuli u strogu kontrolu.

ANFR je otkrio da Ajfone 12 emituje nivo radioaktivnog zračenja malo više od dopuštenog praga. Ovaj nivo je više od 10 puta niži od nivoa na kojem bi mogao postojati zdravstveni rizik, kažu stručnjaci.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading