OKLOPNI VOZ KRENUO KA VLADIVOSTOKU Kremlj potvrdio: Lider Severne Koreje dolazi na sastanak sa Putinom! Na Zapadu STRAH da će pasti DOGOVOR O NAORUŽANJU!

Autor:

Svet

11.09.2023

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Severne Koreje Kim Džong Un navodno je otputovao u Vladivostok na samit sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, navodi BBC.

OKLOPNI VOZ KRENUO KA VLADIVOSTOKU Kremlj potvrdio: Lider Severne Koreje dolazi na sastanak sa Putinom! Na Zapadu STRAH da će pasti DOGOVOR O NAORUŽANJU!

Foto: Tanjug/AP

Oklopni voz koji Kim koristi za inostrane posete izgleda da je krenuo iz Pjongjanga, javili su južnokorejski mediji pozivajući se na vladinog zvaničnika. Očekuje se da će se sastanak održati već u utorak po lokalnom vremenu.

Ruska novinska agencija Interfaks ranije je izvestila da se očekuje da će Kim posetiti Rusiju „narednih dana“.

Pres služba Kremlja potvrdila je dolazak severnokorejskog lidera. 


„Na poziv predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, predsedavajući za državne poslove Demokratske Narodne Republike Koreje Kim Džong Un boraviće narednih dana u zvaničnoj poseti Ruskoj Federaciji“.

Kako je pojasnila Centralna telegrafska agencija Severne Koreje (KCNA), Kim Džong Un će se sastati sa Vladimirom Putinom tokom svog putovanja u Rusiju .

Ako samit sa Putinom uspe, to će biti prvo međunarodno putovanje severnokorejskog lidera u više od četiri godine i prvo od pandemije.

Dvojica lidera će verovatno razgovarati o mogućnosti da Severna Koreja obezbedi Moskvi oružje za podršku njenom ratu u Ukrajini, rekao je ranije američki zvaničnik američkom partneru BBC-ja CBS.

Poslednje Kimovo putovanje u inostranstvo bilo je takođe u Vladivostok 2019. godine na njegov prvi samit sa Putinom nakon propasti pregovora Severne Koreje o nuklearnom razoružanju sa tadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Kim je takođe putovao u Vladivostok vozom 2019.

Priča se da voz broji  najmanje 20 neprobojnih vagona, što ga čini težim od prosečnih vozova i ne može da pređe brzinu od 59 km/h. Očekuje se da će putovanje do Vladivostoka trajati ceo dan.

Do mogućeg sastanka dolazi nakon što je Bela kuća saopštila da ima nove informacije da pregovori o naoružanju između dve zemlje "aktivno napreduju".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi ranije je rekao da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pokušao da „ubedi Pjongjang da proda artiljerijsku municiju“ Rusiji tokom nedavne posete Severnoj Koreji .

Samit dolazi u vreme kada i Rusija i Severna Koreja imaju stvari koje druga zemlja želi, kaže Ankit Panda iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

„Sada će biti važno da li obe strane mogu da pronađu odgovarajuće cene koje su spremne da plate za pomoć druge strane“, rekao je on za Bi-Bi-Si.

Rusija će verovatno tražiti od Severne Koreje konvencionalno oružje, uključujući artiljerijske granate i raketnu artiljerijsku municiju u zamenu za hranu i sirovine, kao i nastavak podrške na međunarodnim forumima poput Ujedinjenih nacija, rekao je on.

„Ovo bi moglo da otvori mogućnost da Severna Koreja prenese sofisticiranije oružje Rusiji kako bi omogućila Moskvi da održi i popuni sopstvene zalihe konvencionalnog naoružanja“, rekao je on.

Smatra se da bi Rusiji mogle biti potrebne granate od 122 mm i 152 mm jer su njene zalihe pri kraju, ali nije lako utvrditi kompletan inventar artiljerije Severne Koreje, s obzirom na njenu tajnu prirodu.

Oružje izloženo na sastanku između Kima i Šojgua u julu uključivalo je interkontinentalnu balističku raketu Hvasong, za koju se veruje da je prva međukontinentalna balistička raketa u zemlji koja koristi čvrsta goriva.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading