KO ĆE NASLEDITI PRIGOŽINOVO CARSTVO? Prljava bitka za bogatstvo bivšeg šefa Vagnera JE POČELA i vodi se na TRI KONTINENTA!

Autor:

Svet

10.09.2023

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poseta ruske delegacije trima afričkim zemljama prošle nedelje dala je važne naznake o borbi u senci koja se sada vodi na tri kontinenta za paravojnu i propagandnu imperiju koju je izgradio Jevgenij Prigožin, a koja je služila ruskoj vojsci i diplomatskim ambicijama Kremlja, piše Njujork tajms.

KO ĆE NASLEDITI PRIGOŽINOVO CARSTVO? Prljava bitka za bogatstvo bivšeg šefa Vagnera JE POČELA i vodi se na TRI KONTINENTA!

Foto: Tanjug AP, YouTube/Printscreen/Sputnik Srbija | Спутњик Србија

JEVGENIJ PRIGOŽIN

Ulog su veoma profitabilne operacije šefa Vagnera na afričkom kontinentu. Intervjui sa zvaničnicima u Vašingtonu, Evropi, Africi i Rusiji, kao i sa četvoricom Rusa koji su radili za Prigožina, opisuju prljavi rat za imovinu šefa Vagnera između nekoliko ključnih igrača u ruskoj vladajućoj strukturi, uključujući tu i dve obaveštajne službe. Borbu komplikuje, kažu izvori, lojalnost Prigožinu koju pokazuju mnogi u njegovoj privatnoj vojsci, koji bi više voleli da se vlast prenese na Prigožinovog sina kako Vagner ne bi dospeo pod direktnu kontrolu ruskog Ministarstva odbrane.

Republika

Foto: Profimedia

 

 

„Vagner nije samo u novcu – to je neka vrsta religije“, rekao je Maksim Šugalaj, politički konsultant Prigožina, koji je dodao da je ponosan što je deo grupe plaćenika. „Malo je verovatno da će ova struktura potpuno nestati. Za mene je to nemoguće".

Intervjui su otkrili više o kampanji koju je Vladimir Putin vodio protiv Prigožina nakon njegovog neuspelog ustanka, uključujući izjavu ruskog predsednika grupi novinara u kojoj je govorio o tome kako je vođa Vagnera bio samo profiter koji je zaradio milijarde od „zlata i nakita“.

"Čak i nakon smrti, Prigožin ostaje odlučujuća figura za Putinovu Rusiju, naglašavajući prikrivenost, sukobe i kontradiktorne taktike Kremlja dok vodi rat protiv Ukrajine. On je bio „znak disfunkcije, vrišteći termometar“, rekao je Sergej Markov, prokremljovski analitičar u Moskvi koji je rekao da poznaje Prigožina.

Borba za Prigožinovo carstvo, koje je on sastavio na osnovu ugovora dobijenih od vlade u zamenu za usluge pružene Putinu, ima veoma duboke implikacije. Njegove paravojne snage bile su najefikasnije ruske trupe u borbama u Ukrajini tokom protekle godine, a raspad Vagner grupe dovodi u sumnju sposobnost ruske vojske da krene u ofanzivu.

Republika

Foto: Printscreen youtube Reuters

 

 

Prigožinova medijska grupa, sa svojom onlajn „farmom trolova“, odigrala je ključnu ulogu u napadima na demokratske institucije širom sveta. Za Rusiju, daleko najvažnije operacije koje je Vagner izveo bile su u afričkim zemljama poput Libije i Centralnoafričke Republike, gde su plaćenici stekli poverenje i bogatstvo podrške vojnim vođama i autokratama. Njihovi napori pomogli su Moskvi da proširi svoj uticaj u Africi, istovremeno oslabivši zapadne sile poput Francuske i SAD.

Dve špijunske agencije – SVR, spoljna obaveštajna služba, i GRU, vojna obaveštajna služba – takođe se takmiče da preuzmu važne delove Prigožinovih operacija. Dva zvaničnika iz različitih vlada izjavila su da će SVR najverovatnije apsorbovati onlajn propagandu i kanale dezinformacija koji se koriste u stranim zemljama, dok bi Ministarstvo odbrane i GRU mogli da preuzmu Vagnerove plaćeničke operacije.

Na video snimcima koje su objavili Burkina Faso i Mali o poseti ruske delegacije vidi se general Andrej V. Averjanov, jedan od najvećih špijuna Rusije, poznat kao šef elitne jedinice specijalizovane za misije subverzije, sabotaže i atentata u inostranstvu, kako sedi pored Junus-beka Evkurova  zamenik ministra odbrane.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Zapadni zvaničnici veruju da je general Averjanov glavni kandidat za barem delimično rukovodstvo nekadašnjim Vagnerovim operacijama koje će biti uključene u sistem koji se menja u koji će biti uključeno nekoliko privatnih vojnih kompanija. Prema rečima jednog zapadnog zvaničnika, smeštanje hiljada Vagnerovih plaćenika u Belorusiju urađeno je samo da bi Kremlj dobio dovoljno vremena da shvati koji su oficiri planirali zaveru sa Prigožinom tokom pobune i da poboljša mere odbrane od budućeg napada.

U mesecima koji su prethodili njegovom neuspelom ustanku, Prigožin je postajao sve hrabriji. U proleće je pokušao da preokrene ravnotežu u građanskom ratu u Sudanu u korist ozloglašene paravojne grupe prodajom raketa zemlja-vazduh, a u februaru su američki zvaničnici upozorili predsednika Čada da Prigožin planira da ga ubije. Nakon što je preuzeo kontrolu u Rostovu, Prigožin je ponizio Evkurova, držao ga kao taoca i grdio.

Sada je ruski ministar imao priliku da se osveti – otputovao je u Siriju i nekoliko afričkih zemalja da pokuša da stavi Vagnerove trupe pod kontrolu Moskve. Nekoliko dana kasnije, Prigožin i njegova dva vrhovna komandanta ukrcali su se u avion koji je trebalo da ga odveze iz Moskve u Sankt Peterburg. 19 minuta nakon poletanja, avion je počeo da se kreće neuobičajeno pre nego što je pao 9.000 metara u prazninu i srušio se u polje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Tri čoveka koji se iz nekog razloga nikada nisu okupili na jednom mestu – jer je svaki mogao da zameni drugog kada je bilo potrebno – ukrcali su se u isti avion“, rekao je Sugalej, koji je dobio naređenja direktno od Prigožina. "Za mene je to glavna misterija". 

Bivši Prigožinov savetnik ne veruje da bi ruska vlada mogla u potpunosti da preuzme kontrolu nad Vagner grupom. „Mislim da će on preuzeti neke od problema“, rekao je Sugalei, misleći na Pavela Prigožina, sina šefa Vagnera. „Koliko ja znam, on je spreman da to uradi. U Vašingtonu, zvaničnici kažu da je prerano da se kaže ko će na kraju dobiti bitku oko Prigožinovog nasleđa.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading