PRIGOŽINOVA SMRT OJAČALA PUTINA, ALI OSLABILA RUSIJU: Ono što obični vojnici misle o Vagneru za Kremlj je JAKO OPASNO - sledeća pobuna može IZAZVATI HAOS

Autor:

Svet

26.08.2023

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Očekuje se da će avionska nesreća u kojoj je verovatno ubijen Jevgenij Prigožin povratiti imidž predsednika Vladimira Putina kao jedinog i neupitnog ruskog lidera, čiji položaj niko ne može nekažnjeno da ospori.

PRIGOŽINOVA SMRT OJAČALA PUTINA, ALI OSLABILA RUSIJU: Ono što obični vojnici misle o Vagneru za Kremlj je JAKO OPASNO - sledeća pobuna može IZAZVATI HAOS

Foto: Tanjug/AP

Ipak, pad Prigožina će dovesti do slabljenja ruskih snaga u Ukrajini, kao i njenog uticaja na Bliskom istoku i u Africi — gde je grupa Vagnerovih plaćenika godinama radila na tajnom unapređenju geopolitičkih interesa Kremlja, rekli su navodno za Moscow Times četiri izvora bliska ruskoj vladi.

Sva četiri izvora su govorila pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti pitanja.

Prigožinova pobuna protiv ruskog vojnog vrha 24. juna, koja je izazvala najveću domaću bezbednosnu krizu u Putinovoj 23-godišnjoj vladavini, završila se sporazumom da se on povuče i preseli u susednu Belorusiju u zamenu za imunitet protiv zločina.

Foto: Tanjug AP, YouTube/Printscreen/Sputnik Srbija | Спутњик Србија

 

 

Za mnoge posmatrače, avionska nesreća u sredu sugeriše da je Kremlj odlučio da na kraju odustane od sporazuma. Nezavisni mediji su brzo sugerisali da je avionska nesreća čin odmazde Kremlja, pa čak i Putina lično, zbog Prigožinovog direktnog izazova vojsci. U međuvremenu, državna televizija je samo ovlaš izveštavala o incidentu.

Putin je svoje prve komentare dao oko puna 24 sata nakon pada aviona — uputio je saučešće porodicama poginulih i pozdravio Prigožina kao „talentovanog biznismena“ koji je „napravio neke ozbiljne greške u svom životu“.

"Vagner je dao značajan doprinos borbi protiv nacizma u Ukrajini. To nećemo zaboraviti", rekao je on.

Ova uloga Prigožina kao heroja je u oštroj suprotnosti sa primedbama koje je Putin izneo tokom dramatičnih trenutaka Vagnerove oružane pobune, kada je šefa plaćenika nazvao „izdajnikom“ — najgorim mogućim prekršajem u očima predsednika, koji zahteva najveću lojalnost . 

Međutim, izvor iz ruske vlade je rekao da ne treba gajiti iluzije o izjavi ruskog predsednika. 

Za Putina je postalo očigledno da Prigožin predstavlja pretnju vladajućem režimu, a u svom neuspešnom pokušaju da svrgne ministra odbrane Sergeja Šojgua, šef Vagnera lično nije poslušao Putina, izjavila su četiri izvora u ruskoj vladi za Moskva tajms.

Neki analitičari se slažu sa ovim tumačenjem.

„Putin se suočava sa teškom situacijom u kojoj se njegov javni imidž pokvario i više nije u skladu sa željom Rusije za snažnim i odlučnim liderom, koji brzo postiže svoje ciljeve uz minimalne troškove i žrtve. Ova promena je nastala nakon što nije uspeo da zauzme celu Ukrajinu i rat ušao je u dugotrajnu fazu“, rekao je za Moskva tajms Oleg Ignatov, viši analitičar Međunarodne krizne grupe.

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

 

 

„Jasno je da Putin gubi od harizmatičnih likova poput Prigožina, koji su spremni da govore istinu i prihvate stvari kakve jesu“, rekao je Ignatov.

Ovo je bio izazov za Kremlj čak i pre Prigožinove neuspele pobune. Ministarstvo odbrane je sve više na udaru kritika zbog nedovoljno agresivnog vođenja rata u Ukrajini, uključujući i članove političkog establišmenta, kao što su zvaničnici koji imaju konzervativne, antizapadne stavove. 

„Ne verujem u vojnu umešanost Ukrajine, niti verujem u umešanost Zapada u Prigožinovu propast. Prigožin je kompetentno izgradio svoju bezbednost. Ovo je moronska odluka naših vlasti, doneta i tokom rata. Zašto?" rekao je za The Moskva tajms zvaničnik ruske vlade koji je ranije služio u bezbednosnim službama.

"Mislim da se 'šef' (Putin) uplašio da će Prigožin nekako nekim čudom iskočiti na izborima. Ne verujem ni sam. Ali ko zna šta je u carevoj glavi? Mogle su njegove emocije da ga preuzmu", naveo je službenik ruske vlade koji je ranije radio u službama državne bezbednosti za The Moscov Times.

Slična osećanja dele ruski vojnici koji se bore u Ukrajini.

„Poštujemo Vagner zbog njegovih dostignuća — u Bahmutu, Siriji i Africi. Oni su dobri ljudi — mirni, profesionalni“, rekao je za „Moskva tajms“ ruski vojnik po ugovoru koji se borio u Ukrajini od 2022. godine.

Kremlj je svestan da i dalje postoji rizik od oružanih pobuna i ruske specijalne službe rade na njihovom kontroli i eliminisanju, izjavila su za Moskva tajms dva izvora bliska Kremlju i zvaničnik ruske vlade koji je ranije služio u specijalnim službama.

„Sada svi pokušavaju da se drže što je moguće dalje od bilo kakvih priča i projekata u vezi sa šefom Vagnera. Posebno oni koji su imali bilo kakve veze sa uniformom i Prigožinom“, rekao je ruski zvaničnik za „Moskva tajms“. 

„Udes Prigožinovog aviona je neke ljude ostavio u stanju potpunog šoka. Pre svega, one koji su bili u kontaktu sa njim“, rekao je izvor iz elitnih poslovnih krugova za „Moskva tajms“.

Kremlj neće moći da održi Prigožinovo poslovnu imperiju u sadašnjem obliku, prema dva izvora u ruskoj vladi, od njegovih okorelih plaćenika koji su ratovali u Ukrajini, Africi i na Bliskom istoku, do svojih medijskih kuća, novinara i politički konsultaata. 

„Sve je bilo vezano za ličnost Prigožina — njegovu harizmu, nemilosrdni karakter i sistem ličnih aranžmana. Sve to uprkos činjenici da se u Africi smatrao kao čovek Kremlja“, rekao je jedan izvor koji je blisko sarađivao sa Vagnerom.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Više milijardi dolara vredni ugovori sa ruskom državom bili su žila kucavica Prigožinove poslovne imperije, koja je uključivala unosne projekte u Africi, gde su strukture povezane sa vođom Vagnera dobile pravo da iskopavaju zlato, dijamante, uranijum, platinu i druge dragocene resurse. 

Nakon Prigožinove oružane pobune u junu, ruska vojska je brzo promenila način na koji se upravlja ruskim privatnim vojnim kompanijama na Bliskom istoku i u Africi, rekao je izvor koji je bio u nekoliko misija u ime Vagnera.

Ovi napori su uključivali rusku vojnu obaveštajnu agenciju, GRU, prema istražitelju Bellingcata Kristu Grozevu. Pored toga, zamenik ruskog ministra odbrane Junus-bek Jevkurov posetio je Libiju ove nedelje.

Pošto je ruska konvencionalna armija pretrpela velike gubitke u Ukrajini tokom proleća 2022. godine, Kremlj se nadao da će Prigožin preokrenuti stvar. Vagnerovi plaćenici počeli su da predvode ruske ratne napore, dok je nekada živčani Prigožin ušao u centar pažnje. 

„Pošto Prigožina sada nema, malo je verovatno da će Vagner nastaviti da postoji. Mislim da čak ni Putina to ne brine. Ali mnogi članovi Vagnera veruju da su vlasti možda odgovorne. A vlasti ne mogu da ignorišu takve rizike“, kaže Ignatov iz Krizne grupe.

„Iz istorije znamo da Rusija ima tradiciju političkog terorizma. To nije zagarantovano, ali vlasti vide rizik. A snage bezbednosti će veoma budno paziti na pripadnike Vagnera. One koje vlasti smatraju najbližima Prigožinu — moraće da razmišljaju o svojoj ličnoj bezbednosti“, rekao je Ignatov.

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

 

 

Dok se čini da Prigožina nema, on ostavlja podsetnik da postoje alternative Putinovom režimu — a verovatnoća izbijanja još jedne pobune samo raste kako se rat u Ukrajini oduži. 

„Mislim da su naredili da se on ubije. Ne Ukrajinci, već naši. Rečeno nam je da je to moglo da bude rukovodstvo vojske — Šojgu i Gerasimov. A ko drugi? S kim je mogao da se petlja?“ rekao je ruski vojnik po ugovoru koji se bori u okviru Ministarstva odbrane za Mosku tajms.

"Ako istina sada izađe na videlo, naši momci neće da ćute. Nadam se. U Moskvi će ponovo biti pobuna, i to nasilna", dodao je on. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading