''PSEĆI DANI LETA NE SAMO DA LAJU, VEĆ I GRIZU''! Klimatski slom je počeo, ovo je zvanično i najvrelija godina u ISTORIJI

Autor:

Svet

07.09.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Avgust je bio oko 1,5 stepeni Celzijusa topliji od predindustrijskih proseka.

''PSEĆI DANI LETA NE SAMO DA LAJU, VEĆ I GRIZU''! Klimatski slom je počeo, ovo je zvanično i najvrelija godina u ISTORIJI

Foto: www.profimedia.rs

Zabeleženo je da je severna hemisfera doživela svoje najtoplije leto ikada, sa avgustom koji se isticao kao rekordno topli mesec, objavila je Svetska meteorološka organizacija (SMO), prema izveštaju AP.

Avgust nije samo postao najtopliji avgust ikada zabeležen, koristeći modernu tehnologiju, već je takođe završio kao drugi najtopliji mesec ikada, iza jula 2023, prema podacima koje su objavili SMO i evropska klimatska služba "Kopernikus".

Avgust je imao temperaturnu anomaliju od približno 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskih proseka. Ovaj nivo predstavlja ključni prag na koji svet pokušava da obrati pažnju, iako su naučnici najviše zabrinuti zbog dugoročnih trendova rasta temperatura tokom decenija, a ne samo zbog pojedinačnih meseci, prenosi Telegraf.

Okeani sveta, koji čine više od 70% površine Zemlje, bili su najtopliji ikada zabeleženi, sa prosečnom temperaturom od gotovo 21 stepen Celzijusa. Ove visoke temperature zabeležene su u kontinuitetu tokom tri meseca, prema izveštaju SMO i "Kopernikusa".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Guterres, izrazio je zabrinutost i rekao: "Vreme se menja. Pseći dani leta ne samo da laju, već i grizu. Klimatski slom je počeo."

Trenutno, 2023. godina se svrstava kao druga najtoplija godina u istoriji, odmah iza 2016. godine, prema podacima "Kopernikusa".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading