IZBIĆE VELIKI RAT U AFRICI? Francuski ambasador ISTERAN, ako dođe do napada, u pomoć Nigeru kreću Mali i Burkina Faso!

Autor:

Svet

26.08.2023

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojna hunta u Nigeru, koja je preuzela vlast u puču pre mesec dana, ovlastila je trupe iz susednog Malija i Burkine Faso da stanu u njenu odbranu u slučaju strane intervencije.

IZBIĆE VELIKI RAT U AFRICI? Francuski ambasador ISTERAN, ako dođe do napada, u pomoć Nigeru kreću Mali i Burkina Faso!

Foto: www.profimedia.rs

Vođa hunte general Abdurahman Tijani potpisao je dva izvršne naredbe kojima se ovlašćuju "bezbednosne snage Burkine Faso i Malija da intervenišu na teritoriji Nigera u slučaju agresije", rekao je visoki zvaničnik hunte nakon što su delegacije dve zemlje stigle u Nijamej, glavni grad Nigera, prenosi AP.

On nije izneo više detalja o vojnoj podršci dve zemlje čiji su vojni režimi saopštili da će se svaka upotreba sile od strane bloka zapadnoafričkih zemalja Ekovas (ECOWAS) protiv nigerske hunte tretirati kao čin rata protiv njihovih država. Prethodno je Ekovas saopštio da je spreman za vojnu intervenciju u Nigeru ukoliko takva naredba bude bila izdata.

Ta odluka doneta je nakon dvodnevnog samita ministara odbrane zemalja Zapadne Afrike u Akri, prestonici Gane. Vojna hunta u Nigeru naredila je i francuskom ambasadoru Silvenu Itu da napusti zemlju u roku od 48 sati, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Odluka o proterivanju francuskog ambasadora doneta je delom zbog njegovog odbijanja da se odazove pozivu na sastanak sa ministrom spoljnih poslova Nigera, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

Zapadnoafrički blok EKOWAS spreman je da vojno interveniše u Nigeru ako diplomatski napori da se preokrene tamošnji državni udar ne uspeju, rekao je prošle nedelje komesar ECOWAS za politička pitanja, mir i bezbednost Abdel-Fatau Musah vojnim komandantima koji su se sastali u Gani da razgovaraju o detaljima snaga koje su u pripravnosti.

Musah je optužio huntu koja je 26. jula smenila predsednika Mohameda Bazuma da se "igra mačke i miša" sa blokom, odbijanjem da se sastane sa izaslanicima i tražeći opravdanja za preuzimanje vlasti, preneo je Rojters.

"Vojne i civilne snage zapadne Afrike su spremne da izvrše obaveze", rekao je on.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading