PALILI KUĆE I CRKVE, SA KROVOVA RUŠILI KRSTOVE: Pobesnela rulja napala hrišćane u Pakistanu zbog GLASINA o skrnavljenju Kurana (VIDEO)

Autor:

Svet

17.08.2023

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pakistanska policija je uhapsila gotovo 130 muslimana noćas u istočnom delu zemlje gde je rulja muslimanskih vernika besnih zbog toga što je jedan hrišćanin navodno oskrnavio Kuran, prethodno napala crkve i domove manjinskih hrišćana.

PALILI KUĆE I CRKVE, SA KROVOVA  RUŠILI KRSTOVE:  Pobesnela rulja napala hrišćane u Pakistanu zbog GLASINA o skrnavljenju Kurana (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP/K.M. Chaudary

U saopštenju se navodi da nije bilo žrtava jer su se hrišćani koji sa svojim porodicama žive u stambenoj oblasti u kvartu Faisalabag u gradu Jaranvala, brzo pobegli na bezbednija mesta, prenosi AP.

 

Napadi u Jaranvali, u okrugu Faisalabad u provinciji Pendžab, izbili su nakon što su neki muslimani koji žive u toj oblasti tvrdili da su videli lokalnog hrišćanina, Raju Amira i njegovog prijatelja kako kidaju stranice iz Kurana, bacaju ih na zemlju i pišu uvredljive opaske na drugim stranicama. Šef policije Rizvan Kan rekao je da je to razbesnelo lokalne muslimane.

 

 

Hrišćani koji su se danas vratili svojim kućama mogli su da vide da je najmanje jedna crkva potpuno spaljena, a još četiri oštećene tokom nereda.

 

"Sedeli smo kod kuće kada smo iznenada čuli da dolazi rulja i saznali da pale kuće i crkve", rekla je uplakana Šazija Amdžad ispred svog doma koji je zapaljen u sredu. Ona je rekla da su izgrednici polivali kuće benzinom, krali nakit i druge stvari, a slično su doživeli i drugi hrišćani iz Jaranvala.

Khalid Muhtar, lokalni sveštenik, rekao za AP da je većina hrišćana koji žive u toj oblasti pobegla na bezbednija mesta.

 

"Moja kuće takođe je spaljena", rekao je on i dodao da se, po svemu sudeći, većina od 17 crkava u Jaranvali našla na udaru napadača.

 

Policija je na kraju intervenisala, pucajući u vazduh i vitlajući pendrecima pre nego što je rasterala napadače uz pomoć muslimanskih sveštenika i starešina.

Šef policije Bilal Mehmood rekao je novinarima da takođe traže Amira, koji se sakrio da bi pobegao od rulje, i da će ga pritvoriti da utvrdi da li je oskrnavio Kuran.

 

Otac Gulšan Barkat, koji predaje crkvenu istoriju na Nacionalnom katoličkom institutu za teologiju u Karačiju, opisao je optužbe za bogohuljenje kao "lažnu optužbu" i rekao da su lokalne džamije takođe krive jer su razglasi postavljeni na munare ranije tokom dana pozivali muslimane da se okupe i „napadnu na crkve i hrišćansku zajednicu“.

 

Optužbe za bogohuljenje su uobičajene u Pakistanu. Prema zakonima zemlje o bogohuljenju, svako ko bude proglašen krivim za uvredu islama ili islamskih verskih ličnosti može biti osuđen na smrt. Dok vlasti tek treba da izvrše smrtnu kaznu za bogohuljenje, često samo optužba može izazvati nerede i podstaći rulju na nasilje, linč i ubistva.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading