DŽORDŽ KLUNI KRENUO PROTIV VAGNERA: Glumac ih prozvao zbog PLJAČKE, optužio za STRAVIČNE ZLOČINE, pozvao Ameriku da uništi "VAGNEROV VIRUS" u Africi

Autor:

Svet

20.07.2023

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Holivudski glumac Džordž Kluni istakao je da za svet treba da bude prioritet istraga ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti koje su navodno počinili Vagnerovi vojnici.

DŽORDŽ KLUNI KRENUO PROTIV VAGNERA: Glumac ih prozvao zbog PLJAČKE, optužio za STRAVIČNE ZLOČINE, pozvao Ameriku da uništi "VAGNEROV VIRUS" u Africi

Foto: Printscreen/Twitter, Tanjug/AP, Ap photo

Holivudski glumac, reditelj i kopredsednik Klunijeve fondacije za pravdu Džordž Kluni veruje da Zapad može da "ubije Vagnerov virus. Ali on je zabrinut da budućnost kriminalne ruske oružane grupe ostaje nejasna, jer su mesto boravka i status PMC i samog Jevgenija Prigožina „obučeni velom tajne“.

Republika

Foto: Ap photo

 

 

„Ono što je jasno jeste da je Vagner bio jedna od najuspešnijih ruskih spoljnopolitičkih inicijativa tokom protekle decenije. Grupa je omogućila Rusiji da proširi svoj uticaj na nestabilne države, posebno u Africi, unapređujući sopstvene ekonomske interese, često nasilnim sredstvima. Vagnerova nestabilnost u ovom trenutku nudi Americi i široj međunarodnoj zajednici priliku da se im se suprotstave u ovom trenutku,“ napisao je Kluni u kolumni za The Economist.

Glumac je naglasio da se Vagnerove metode najpotpunije mogu videti u Centralnoafričkoj Republici.

„Vagner je napravio priručnik, koristeći brutalno jednostavnu transakciju: zaštitu režima u zamenu za koncesije na minerale. Vagner je pomogao predsedniku zemlje, Faustinu-Aršanžu Tuaderi, da regrutuje, obuči i opremi paralelnu vojsku posvećenu zaštiti svog proruskog režima, i kontrole opozicije".

On je naglasio da borci Vagnera "imaju dozvolu za pljačku", koriste teror da privatizuju i iscrpu rudno bogatstvo zemlje. Kluni navodi činjenice iz istrage The Sentri, organizacije čiji je suosnivač. Prema njoj, Vagnerova strategija je da ne ostavi svedoke "ubijajući očevice i civile, uključujući žene i decu".

„Stručni istražitelji su intervjuisali vojnike i milicionere Centralnoafričke Republike u Vagnerovom lancu komandovanja koji su rekli da su obučeni da muče – da seku ruke i noge, uklanjaju nokte, dave žive ljude", piše Kluni.

Prema rečima zvezde, „Vagner služi sveobuhvatnom ruskom strateškom cilju: podrivanju demokratije u Africi“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Bilo zadrži ili promeni ime, ili da se spoji sa nekom drugom privatnom ruskom vojskom, ili državnim institucijama, Vagner ostaje isplativ način za Rusiju da proširi svoj uticaj. Aranžmani grupe su previše unosni za Rusiju i njene autoritarne saveznike da ih menjaju“, naglasio je glumac.

On smatra da je sada pravo vreme da SAD i međunarodna zajednica preduzmu akciju protiv Vagnera i njegovog pokretača.

„Amerika, Evropska unija i drugi saveznici treba da se usredsrede na to da Vagner drže finansijski i pravno odgovornim“, zaključio je Kluni, dodajući da „međunarodna zajednica takođe treba da da prioritet istrazi i krivičnom gonjenju onih koji su najodgovorniji za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, bilo da se radi o Vagnerovom osoblju ili vođama režima i lokalnim vođama rata u savezu sa Vagnerom“.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading