UKRAJINSKA OFANZIVA JE PROPALA: Najavljivana je kao VELIKI PREOKRET, ali je i Stoltenberg morao da prizna - ruska odbrana se NE MOŽE PROBITI

Autor:

Svet

06.07.2023

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska kontraofanziva prolazi kroz ozbiljne probleme, jačanje odbrane ruskih snaga uticalo je na tempo napredovanja, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu listu Politiko.

UKRAJINSKA OFANZIVA JE PROPALA: Najavljivana je kao VELIKI PREOKRET, ali je i Stoltenberg morao da prizna - ruska odbrana se NE MOŽE PROBITI

Foto: Tanjug/AP

„Oni se suočavaju sa teškim terenom i snažnim ruskim otporom“, rekao je, napominjući da postoji „mnogih unapred pripremljenih odbrambenih linija“, što je po njemu ozbiljno uticalo na nivo napretka Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinska ofanziva na pravcu Južno-Donjeck, Zaporožje, Artemivsk počela je 4. juna, dok je glavni napad Oružanih snaga Ukrajine bio koncentrisan na sektor Zaporožja. Kijev je bacio u borbu brigade obučene od strane NATO-a i naoružane zapadnom opremom, uključujući tenkove Leopard.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, za mesec dana Oružane snage Ukrajine izgubile su 18 aviona i helikoptera i 920 oklopnih vozila, uključujući 16 tenkova Leopard – prema rečima Sergeja Šojgua, što je „skoro 100% tenkova ovog tipa koje isporučuju Poljska i Portugal".

Republika

Foto: Tanjug-AP

 

 

Rusko ministarstvo je navelo i da Ukrajinci nisu postigali svoje ciljeve ni u jednom pravcu, dok ukrajinsko rukovodstvo, na insistiranje Zapada, zahteva od Oružanih snaga Ukrajine da nastave ofanzivu, bez obzira na gubitke.

Kontraofanziva je propala

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u nedavnom intervjuu za CNN rekao da je ukrajinsku protivofanzivu "usporila" ukopanost ruskih snaga, i dodao da bi voleo da su isporuke oružja sa Zapada omogućile da ona počne "mnogo ranije".

Priznao je da u nekim delovima zemlje njegova vojska ne može "čak ni pomisliti da započne" napade jer nema "adekvatno oružje" i kako poteškoće na bojnom polju sada dovode do "usporene" protivofanzive.

Kontraofanziva je trebalo da preokrene tok rata. Nažalost, navodi Index.hr, do sada su veliki samo ukrajinski gubici. Zbog toga ne čudi da je ukrajinski politički i vojni vrh odlučio da je obustavi.

Zadatak da ukrajinsku i svetsku javnost obavijesti o faktičkom kraju ofanzive dobio je sekretar veća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov. 

On je na Tviteru napisao: "U ovom stadijumu aktivnih sukoba, ukrajinske odbrambene snage ispunjavaju zadatak broj jedan: maksimalno uništenje ljudske snage, opreme, skladišta goriva, vojnih vozila, zapovednih sedišta, artiljerije i protivvazdušnih snaga ruske vojske."

U prevodu, ukrajinski vojni vrh odustao je od daljih pokušaja većih ofanzivnih operacija, tj. velika prolećno-letna ukrajinska ofanziva se zaustavlja jer je uništavanje neprijateljske žive sile i tehnike i ovako redovan zadatak svake vojske tokom rata, bez obzira bile one u ofanzivi ili defanzivi.

Republika

Foto: Tanjug-AP

 

 

Glavna odlika ofanzivnih operacija je zauzimanje teritorija. Ako pritom neprijatelj ima veće gubitke, tim bolje. Stoga ako nema pokušaja zauzimanja teritorija, nema ni ofanzive, zaključuje Index.

Ukrajinski politički i vojni vrh sve se više ljutio na kritike sa Zapada da ofanziva ne ide nikako, a kako se čini, navodi se dalje u tekstu, ukrajinski vojni vrh posebno živcira što se Rusi ne povlače već se aktivno brane kontranapadima na svakom delu ratišta gde izgube neki položaj.

I naravno, Ukrajince živciraju tvrdnje zapadnih medija da je ukrajinska ofanziva ogroman neuspeh, a počela su i da se postavljaju nezgodna pitanja zašto je to tako. Za to imaju 70 milijardi razloga. Samo su SAD za godinu dana dale više od 40 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini. Druge države dale su više od 30 milijardi, pa se sad javnost opravdano pita kud je otišla sva ta pomoć.

Drugim rečima, s više od 70 milijardi dolara vojne pomoći u godinu dana zapadna javnost ima itekako pravo da postavlja pitanja o ukrajinskoj ofanzivi i zašto nije uspela, a ukrajinski politički i vojni vrh se mora naviknuti da ih neće zauvek samo tetošiti, već da će sa Zapada dolaziti i nezgodne kritike.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading