PRIGOŽINU ORUŽJE, MILIONI I ZLATNE POLUGE: Sve što je vođi Vagnera zaplenjeno tokom pobune VRAĆENO, u pitanju je OGROMNA SUMA

Autor:

Svet

05.07.2023

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prigožin je, navodi sajt "Fontanka", u noći između 4. i 5. jula bio u Sankt Peterburg gde mu je vraćeno oružje zaplenjeno tokom pobune, a dva dana ranije je dobio i novac koji je tada oduzet.

PRIGOŽINU ORUŽJE, MILIONI I ZLATNE POLUGE: Sve što je vođi Vagnera zaplenjeno tokom pobune VRAĆENO, u pitanju je OGROMNA SUMA

Foto: Printskrin

Jevgenij Prigožin

Ruske vlasti vratile su 10 milijardi rubalja (111,2 miliona dolara) prognanom lideru Vagnera Jevgeniju Prigožinu koje su zaplenile u policijskim racijama tokom njegove pobune prošlog meseca, javlja "The Moscow Times", pozivajući se na sajt "Fontanka".

Policija u Sankt Peterburgu zaplenila je veliku sumu novca — zajedno sa "stotinama hiljada" američkih dolara i pet zlatnih poluga — u racijama na imanjima koja su povezana sa Prigožinom 24. juna, navodi se na sajtu vesti "Fontanka", a prenosi Telegraf.rs.

 

Pretresi su obavljeni u okviru istrage o pobuni protiv vođe Vagnera, optužbe koje je predsednik Vladimir Putin na kraju pristao da odbaci u zamenu za to da Jevgenij Prigožin odustane od pobune i ode u susednu Belorusiju.

 

Kako navodi "Fontanka", policija je vratila novac i zlato, procenjeno na "nekoliko tona", Prigožinovom vozaču, dok je sam Prigožin navodno prisustvovao zatvorenom sastanku u Sankt Peterburgu u nedelju.

Dok je Vagner marširao na Moskvu 24. juna, Prigožin je priznao da je zaplenjeni novac bio namenjen za isplatu plata njegovim borcima i materijalnu kompenzaciju porodicama poginulih plaćenika.

Prvi izveštaji kažu da je policija Sankt Peterburga zaplenila četiri milijarde rubalja (47 miliona dolara) iz parkiranog kombija. "Fontanka" je kasnije pisala da je još šest milijardi rubalja (66,7 miliona dolara) zaplenjeno u 80 kartonskih kutija iz drugog kombija.

Ruski medij navodi da su oba kombija viđena na svojim prvobitnim parking mestima od ponedeljka uveče.

Isti sajt javlja i da je Prigožinu vraćen pištolj "glok" koji je kao nagradu dobio od ministra odbrane Sergeja Šojgua, u okviru vraćanja arsenala oružja koji je pronađen tokom pretresa njegove kuće tokom pobune.

Kako taj sajt navodi, u noći između 4. i 5. jula, BMW serije 7 i prateći "lend kruzer" sa obezbeđenjem dovezli su se do zgrade Uprave FSB za Sankt Peterburg i Lenjingradsku oblast na Litejnom prospektu. Parkirani su u blizini ulice Špalernaja 25. Zadnja vrata BMW-a su se otvorila, Jevgenij Prigožin je izašao i, prešavši samo nekoliko metara, sam otvorio masivna vrata.

Nekoliko sati ranije, prvi čovek Vagnera je zvanično pozvan da mu se vrati oružje zaplenjeno 24. juna tokom pretresa u njegovoj seoskoj rezidenciji u elitnom vikend naselju "Severni Versaj" (okrug Lahta-Olgino, Primorski okrug Sankt Petersburg).

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

"Fontanka" je izvestila da je u nedelju, 2. jula, Prigožinu već vraćeno 10 milijardi rubalja. Novac je pronađen u dvorištu hotela "Trezzini Palace" i u kombiju u podzemnom parkingu hotela "River House" (oba hotela na Vasiljevskom ostrvu). Prigožinov vozač je primio novac po punomoćju.

Kako prenose ruski mediji, Prigožinu su 4. jula vraćena dva karabina "sajga", austrijski karabin "štajr manliher", poluautomatska puška "arka" i nekoliko drugih pušaka i pištolja.

Najstatusniji predmet u ovoj kolekciji je pištolj "glok", koji je lideru Vagnera dodelio Sergej Šojgu, pre nego što je došlo do nesporazuma između najpoznatijeg biznismena u Rusiji i ministra odbrane oko rata u Ukrajini.

Zvanična procedura u Liteini nije dugo trajala. Ubrzo je Jevgenij Prigožin otišao, a osobe koje su ga pratile izvadile su puške i stavile ih u automobil, a potom su se odvezli.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading